x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La ce este bun un psiholog?

La ce este bun un psiholog?

de Elena Francisc    |    29 Feb 2008   •   00:00
La ce este bun un psiholog?

SUFLET ● Colţul celor aflaţi în căutare
Nu este nevoie să "avem probleme" pentru a merge la psiholog. El este doar un ghid, un însoţitor pe drumul către noi înşine.



SUFLET ● Colţul celor aflaţi în căutare
Nu este nevoie să "avem probleme" pentru a merge la psiholog. El este doar un ghid, un însoţitor pe drumul către noi înşine.


Cândva, în societăţile arhaice, pe când oamenii trăiau în comunităţi adevărate, pe când erau cu adevărat împreună şi când se simţeau unul pe celălalt, ei bine pe atunci fiecare comunitate avea un fel de elită spirituală. Preoţii erau şi medici, şi sfătuitori, şi oameni de ştiinţă, şi păstrători ai misterelor. Era o singură "ştiinţă".


În zilele noastre trăim într-o lume pulverizată, în care vecinul este un străin, în care medicina ne tranşează pe specialităţi, trăim în comunităţi de milioane de oameni necunoscuţi. Credem că suntem experţi în comunicare pentru că avem internet şi mobile, dar în realitate noi nu mai ştim să comunicăm. Suntem singuri. Alienarea este la ea acasă.


Ne lipseşte rostirea. Majoritatea oamenilor cred că ajungi la psiholog atunci când "ai probleme". Este fals. Psihologul este un fel de ghid, un însoţitor. El nu face decât să ne ajute să descoperim singuri răspunsurile pe care le avem deja undeva, în adâncul nostru. Este mult? Este puţin? Depinde. Uneori, o singură întrebare pusă de un psiholog e ca un bec aprins brusc într-o cameră întunecată. Alteori este nepreţuit numai faptul că poţi împărtăşi ceea ce te frământă cu cineva. Rostind clarifici. Mergem la sala de sport pentru a ne întări muşchii. Citim cărţi pentru a ne hrăni mintea. Ştiţi ce înseamnă "psihologie"? Ştiinţa sufletului. De-asta ar trebui să mergem uneori la psiholog. Ca să ne primenim pe dinăuntru. Ca să lămurim. Să curăţăm rostind.

Psihologul nu este decât un ghid autorizat pe drumul noastru către noi înşine.


Un portret Elena Francisc

Este psiholog, psihoterapeut şi editor de cărţi. A trăit ani de zile în Canada, unde a absolvit facultatea de psihologie din cadrul Universităţii Waterloo. Destinul a vrut însă altfel. Timp de opt ani a fost redactorul-şef al ediţiei româneşti a revistei Cosmopolitan. O întreagă generaţie a crescut cu editorialele sale în care îmbina psihologia cu scrisul.
În cele din urmă însă, pasiunea ei pentru psihologie a învins. A părăsit presa pentru a crea ATT (Asociaţia de Terapii Transpersonale) şi Elena Francisc Publishing, o editură prin care a adus publicului românesc lucrări ale unor maeştri ai psihologiei, dar nu numai. Ca psihoterapeut, este singurul din România format cu Stanislav Grof, în Statele Unite, în metoda Respiraţiei Holotropice. Este unul dintre puţinii animatori ai acestei direcţii în psihologie, singura care îmbină abordările clasice cu spiritualitatea.


Asociaţia de Terapii Transpersonale

"Transpersonal" înseamnă "dincolo de persoană" sau, mai bine zis, "dincolo de ceea ce credem că suntem". În viziunea transpersonală despre fiinţă, oamenii sunt deci mult mai mult decât un trup şi o minte care socoteşte totul în mod raţional. "Dincolo" este acea dimensiune a fiinţei pe care o numim în mod obişnuit "suflet". Aşadar, psihologia transpersonală depăşeşte graniţele psihologiei clasice în sensul că priveşte fiinţa în integralitatea sa. În acest sens, ea se apropie de spiritualitate. Puţini ştiu în România că acest tip de abordare a fost cercetat timp de zeci de ani în universităţile din SUA şi că în cele din urmă s-a configurat un nou mod de a înţelege conştiinţa umană. Stanislav Grof, un psiholog american de origine cehă, a fost acela care a impus în psihologie un nou model al conştiinţei. El a preluat străvechi tehnici, din care cea mai importantă este aceea numită "respiraţie holotropică", prin care se poate accesa de oricine acea conştiinţă extinsă, cu efect terapeutic. Aceste tehnici nu sunt un lucru nou. Mircea Eliade le numea "tehnici ale sacrului" pentru că erau folosite încă din timpuri străvechi pentru vindecare spirituală. Asociaţia de Terapii Transpersonale (ATT), fondată de Elena Francisc, şi-a propus să promoveze aceste tehnici în scopuri de vindecare, dar şi de dezvoltare personală. Ca o concluzie, am putea spune că ATT a adus în România avangarda a ceea ce se practică la nivel mondial în psihoterapie. (www.att.org.ro)

×
Subiecte în articol: suflet psiholog