x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La pepeni, cu mic cu mare

La pepeni, cu mic cu mare

de Mirela Dădăcuş    |    21 Iul 2009   •   00:00
La pepeni, cu mic cu mare
Sursa foto: /STOCKEXPERT

O felie de pepene este cea mai bună metodă de a-ţi potoli setea într-o zi toridă. Însă, dincolo de efectul de hidratare, acest fruct este o sursă ideală de antioxidanţi, substanţe care ne apără de boli severe: cancer, afecţiuni cardiace sau renale.



MIEZ, SEMINŢE ŞI COAJĂ
Pepenele roşu este o bogat în potasiu, element care reglează valorile tensiunii arteriale, previne accidentele vasculare cerebrale şi pierderea de masă osoasă, reduce riscul formării de calculi (pietre) la rinichi. Dacă suferiţi de astm, osteoartrită sau artrită reumatoidă, pepenele este "tratamentul" ideal pe timpul verii, datorită conţinutului bogat în vitaminele C şi A.

Acest fruct dulce şi zemos este bogat şi în licopen (pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este un puternic antioxidant). Din moment ce pepenele are un conţinut ridicat de apă (96%) şi puţine calorii, el poate fi inclus în dieta noastră zilnică, mai ales dacă dorim să scăpăm de kilogramele în plus sau de celulită. Nutriţioniştii spun că cine mănâncă peste trei felii de pepene pe zi (o felie de pepene cântăreşte, în medie, 300 de grame) îşi va îmbunătăţi vizibil starea de sănătate.

Atenţie! Nu aruncaţi seminţele sau coaja. Seminţele sunt o sursă excelentă de proteine şi minerale: 100 de grame de seminţe conţin magneziu - 139 mg, calciu - 6 mg, potasiu - 20 mg, fier - 44 mg, fosfor - 82 mg şi zinc - 74 mg. Coaja este bogată în siliciu (asigură buna funcţionare a pancreasului şi fortifică sistemul osos) şi clorofilă (are proprietăţi detoxifiante, antibactericide şi antifungicide). Dacă aveţi probleme cu digestia, evitaţi să combinaţi în cadrul aceleiaşi mese pepenele cu alimente prăjite, ouă sau mezeluri, deoarece aţi putea avea greaţă, vărsături sau diaree.

Şi pepenele galben este benefic pentru sănătatea noastră. El are un conţinut bogat de apă (90%), potasiu, vitamina B6, fibre alimentare şi niacină (vitamina B3). Mai mult, pepenele galben este lipsit de colesterol şi grăsimi, fiind recomandat persoanelor cu boli cardiace.

SFAT
Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, pepenele este recomandat şi copiilor, deoarece le întăreşte sistemul imunitar, apărându-i de multe boli. Copiii pot consuma pepenele felii sau sub formă de suc. Spre deosebire de sucurile naturale din citrice, sucul de pepene are o aciditate scăzută, motiv pentru care nu este agresiv pentru stomacul celor mici. Sucul poate fi făcut cu ajutorul unui blender sau prin pasarea bucăţilor de pepene.

×
Subiecte în articol: pepenele alimentaţie sănătoasă