x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Lapte cu cafea şi şase aditivi alimentari

Lapte cu cafea şi şase aditivi alimentari

de Mihaela Ionescu    |    15 Sep 2009   •   00:00
Lapte cu cafea şi şase aditivi alimentari
5216-101661-untitled1.jpgProdusul "Zuzu Espresso" conţine, pe lângă lapte şi cafea, aditivi alimentari care pot afecta buna funcţionare a organismului. Mai mult, în majoritatea magazinelor se găseşte la raionul de lactate, deşi nu se încadrează în această categorie. Prin această aşezare este uşor accesibil chiar şi copiilor, care, văzându-l lângă iaurturi, îşi pot imagina că îl pot consuma fără probleme. Numai că simpla prezenţă a cafelei face ca produsul să fie total nerecomandat copiilor.

În compoziţia produsului intră şi amidon modificat de porumb, însă producătorul nu specifică despre ce aditiv din această categorie este vorba. Ar fi putut folosi amidon oxidan E1404, fosfat de monoamidon E1410, fosfat de diamidon E1412, fosfat de diamidon fostfat E1413, fosfat de diamidon acetilat E1414, amidon acetilat E1420, adipat de diamidon acetilat E1422, amidon hidroxipropilat E1440, fosfat de diamidon hidroxipropilat E1442 sau octenil succinat de amidon sodic E1450. Oricare dintre aceşti aditivi provoacă probleme la nivelul tractusului intestinal.

Producătorul a folosit probabil varianta scurtă a denumirii pentru a nu speria consumatorul cu un nume care sună atât de chimic. La fel a făcut şi cu alţi aditivi folosiţi. Pentru guma carruba şi acidul ascorbic a folosit denumirile lite­rare, în schimb pentru celelalte E-uri a ales varianta codurilor folosite la nivelul Uniunii Europene. E524, hidroxid de sodiu sau sodă caustică, nu este recomandat a fi consumat frecvent, fiind chiar interzis în unele ţări. E339, fosfat de sodiu, este incriminat în dezechilibrarea balanţei calciu/fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, ne avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencincopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

În urma analizei, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hiper­tensivilor, celor cu osteoporoză si celor cu intoleranţă la cafeină. De asemenea, persoanele cu intoleranţă la lactoză vor consuma produsul cu precauţie, iar diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide.


ETICHETA ZUZU. Espresso. Lapte cu cafea. Lapte semidegresat 1,5% grăsime, bază de cafea espresso 10% (extract de cafea), amidon modificat de porumb (unul dintre E1410/E1414/E1412/E1440), colorant E150d (caramel), corector de aciditate E524 (hidroxid de sodiu, sodă caustică), aromă, stabilizator gumă de carruba (E410), antioxidant acid ascorbic (E300), zahăr, corector de aciditate E339 (fosfat de sodiu). Valoare energetică 62kcal/261 kj, proteine 2,8g, glucide 9,3 g, lipide 1,5 g. Conţinut cofeină 103,5 mg

×
Subiecte în articol: bun de consum zuzu espresso