x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Leader, suc toxic

Leader, suc toxic

de Cristina Andreea Calin    |    14 Iul 2008   •   00:00
Leader, suc toxic

CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Băutura are nouă aditivi
Cantitatea de suc de fructe din această băutură este atît de mică, încît nu aduce nici un beneficiu organismului. Mai mult, conţine aditivi alimentari extrem de periculoşi.



CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Băutura are nouă aditivi
Cantitatea de suc de fructe din această băutură este atît de mică, încît nu aduce nici un beneficiu organismului. Mai mult, conţine aditivi alimentari extrem de periculoşi.

Leader Tropical este o băutură răcoritoare carbogazoasă cu suc de fructe tropicale, zahăr şi îndulcitori. Lista sa de ingrediente este lungă şi plină de tot felul de substanţe chimice, deosebit de periculoase. Compoziţia sa este: "Apă, dioxid de carbon E 290, zahăr, acidifiant: acid citric E 330, suc concentrat de măr, banana, ananas, portocală, lămîie, kiwi, piersică şi mango (1% în proporţie variabilă), îndulcitori (ciclamat E 952, zaharină E 954, aspartam E 951 – conţine o sursă de fenilalanină –, acesulfam k E 950), aromă, coloranţi: tartrazină E 102 şi galben sunset FCF E 110, stabilizatori: gumă de ester E 445 şi octenil succinat de amidon sodic E 1450, conservant: benzoat de sodiu E 211."

Valorile nutriţionale pentru 100 ml de produs sînt următoarele: "55,9 kj/ 13,2 kcal, proteine – 0,1 g, carbohidraţi 3,1 g, din care zaharuri 3,1 g, lipide 0,1g, din care saturate – 0,1 g, fibre – 0,1 g, sodiu 0,005 g".

ANALIZĂ. Produsul face parte din categoria băuturilor răcoritoare carbogazoase, cu profil nutriţional extrem de dezechilibrat, obţinut din apă, zaharoză, cantitate extrem de mică (1%) de sucuri concentrate de măr, banană, ananas, portocală, kiwi, piersică şi mango şi aditivi alimentari din categoria acidifianţilor, edulcoranţilor chimici intenşi, coloranţi chimici de sinteză, stabilizatori şi conservanţi chimici. Densitatea energetică este scăzută, 13,2 kcal/100 de ml, datorită utilizării edulcoranţilor chimici intenşi acalorigeni (E 952, E 954, E 951, E 950). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că beneficiile pentru sănătate şi efectul lor împotriva îngrăşării sînt nule. Este dovedit faptul că aceşti edulcoranţi chimici nu numai că nu slăbesc, dar chiar provoacă îngrăşarea prin perturbarea metabolismului energetic.

Coloranţii alimentari utilizaţi prezintă pericole pentru sănătate, putînd provoca apariţia aducţilor de ADN. Atît tartrazina E 102, cît şi galben sunset FCF E 110 sînt nocive pentru copii, declanşînd sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Mai mult, tartrazina le provoacă alergii celor cu intoleranţă la aspirină. De asemenea, copiilor le declanşează crize de astm, rinită şi urticarie. Conservanţii pot avea de asemenea efecte adverse asupra persoanelor sensibile. În Marea Britanie, în produsele pentru copii a fost interzis amestecul de coloranţi azoici cum sînt E 102 şi E 110 cu benzoatul de sodiu E 211. Studii recente au arătat că afectează psihicul celor mici, iar efectele se pot vedea chiar şi la maturitate. În acest context, cantitatea infimă de suc din fructe nu mai are nici cel mai modest efect benefic asupra sănătăţii.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii hepato-renale, bolnavilor de cancer şi maladii neurogenerative, alergicilor, astmaticilor, bătrînilor.

Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de zahăr adusă de produs (aproximativ 30 de grame la 1 litru de băutură), echivalent cu aproximativ cu 3 felii de pîine. Produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie.

×
Subiecte în articol: bun de consum