x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Legi adoptate pentru siguranţa alimentară

0
Autor: Nicoleta Catana 11 Iul 2008 - 00:00
Legi adoptate pentru siguranţa alimentară

Comisia Codex Alimentarius a adoptat o serie de prevederi în ceea ce priveşte alimentele, de la cum trebuie ambalate, la ceea ce trebuie să conţină etichetele. Astfel, consumatorii pot opta în cunoştinţă de cauză pentru un produs sau altul.

Comisia Codex Alimentarius a adoptat o serie de prevederi în ceea ce priveşte alimentele, de la cum trebuie ambalate, la ceea ce trebuie să conţină etichetele. Astfel, consumatorii pot opta în cunoştinţă de cauză pentru un produs sau altul.

 
Un număr de 35 de standarde internaţionale a fost adoptat în cadrul ultimei săptămîni de sesiuni a Codexului Alimentarius, inclusiv cele care fac referire la aromele şi produsele alimentare care nu conţin gluten. Standardele pentru siguranţă alimentară şi risc sînt dezbătute în principal utilizîndu-se indicaţiile ştiinţifice din partea cercetătorilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Naţiunilor Unite din cadrul Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură. Standardele sînt recunoscute la nivel internaţional şi ajută guvernele din statele membre ale Uniunii Europene să ia cele mai bune decizii în ceea ce priveşte legile siguranţei alimentare din fiecare ţară.  

 
DECIZII. Una din recomandările pe care comisia le-a făcut este definirea cu exactitate a termenului de "arome" şi recomandarea ca acesta să nu fie folosit abuziv. Legat de produsele care nu conţin gluten, Comisia a redus dramatic posibilitatea de a folosi acest termen. Alte decizii care s-au luat au fost cele cu privire la micotoxină, standardele pentru tomate şi un cod de practici pentru modul în care trebuie manipulate şi prelucrate alimentele congelate sau îngheţate. Comisia a utilizat informaţii ştiinţifice pentru a stabili definiţia aromelor şi a substanţelor din arome, stabilind ce este natural şi ce este sintetic. De asemenea, s-au stabilit recomandările de care trebuie să ţinem cont cînd alegem un produs şi circumstanţele în care poate fi utilizat, dar şi limita în care nu este nociv.

 
CAZURI DEOSEBITE. Comisia a aprobat limita de conţinut de gluten din produse de 5 grame/ kilogram, ceea ce reprezintă prima modificare care a fost făcută din 1983 încoace.  Limitele legale prevăzute de UE pentru produsele ca pîinea sau cerealele destinate micului dejun sînt 500 unităţi la un milion. Studiile au arătat însă că făina poate conţine şi 750 unităţi. Comisia a adoptat şi nivelul maxim de ocratoxină în făina neprelucrată, orz şi secară, dar şi cel din aflatoxină din migdale, alune şi fistic (pentru cele care urmează să fie procesate şi produse gata preparate). În ceea ce priveşte etichetarea alimentelor, noile reguli prevăd ca pe fiecare produs comercializat care este constituit ca o combinaţie de produse alimentare să fie precizate cantitatea şi volumul în procente al fiecărui component în parte, dar şi toate particulele care au fost utilizate începînd cu primul proces de fabricare. De asemenea, trebuie menţionate  toate substanţele care au fost adăugate pe parcursul celorlalte etape în care acesta a fost prelucrat, pentru a nu-l induce în eroare pe consumator, mai ales că unele alimente suferă modificări foarte importante care pot fi nocive. De asemenea, Comisia a decis  condiţiile în care ingredientele necesită o reprezentare prin poză sau grafic pe ambalaj. Modificările mai prevăd şi alimentele care au fost produse organic şi recomandări în ceea ce priveşte nutriţia şi cum şi în ce condiţii trebuie făcute reclamaţiile în caz de apariţie a unor toxiinfecţii alimentare.

 

Ce sînt micotoxinele?

Substanţele sînt extrem de nocive şi sînt produse de anumite mucegaiuri, fungi filamentoşi. Au fost descoperite de oamenii de ştiinţă la începutul anilor ’60, odată cu izbucnirea bolii curcanului în Anglia. Atunci 100.000 de curcani au fost ucişi după ce au consumat alune contaminate cu Aspergillus flavus, un mucegai care produce micotoxine. Apariţia substanţelor este determinată de contaminările fungale şi poate fi genotoxică sau cancerigenă. Acestea continuă să provoace serioase probleme producătorilor din industria panificaţiei, deoarece rămîn în produs pe durata întregului proces de fabricaţie şi, odată identificat în grîul necopt, poate rămîne în alimentele care conţin făină albă.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   comisia

 



Mai multe titluri din categorie

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...

Ce moștenim de la familia noastră

Ce moștenim de la familia noastră
Galerie Foto Legăturile de familie sunt cele mai puternice legături dintre oameni și merg mult mai departe și mai adânc decât pare la prima vedere. Pe lângă moștenirea conștientă și educația pe care o primește un copil...

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România
Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată până acum în România. Toate tulpinile care circulă în țară sunt incluse în vaccinul aprobat de Uniunea Europeană, se arată...
Serviciul de email marketing furnizat de