x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Legi adoptate pentru siguranţa alimentară

0
Autor: Nicoleta Catana 11 Iul 2008 - 00:00
Legi adoptate pentru siguranţa alimentară

Comisia Codex Alimentarius a adoptat o serie de prevederi în ceea ce priveşte alimentele, de la cum trebuie ambalate, la ceea ce trebuie să conţină etichetele. Astfel, consumatorii pot opta în cunoştinţă de cauză pentru un produs sau altul.

Comisia Codex Alimentarius a adoptat o serie de prevederi în ceea ce priveşte alimentele, de la cum trebuie ambalate, la ceea ce trebuie să conţină etichetele. Astfel, consumatorii pot opta în cunoştinţă de cauză pentru un produs sau altul.

 
Un număr de 35 de standarde internaţionale a fost adoptat în cadrul ultimei săptămîni de sesiuni a Codexului Alimentarius, inclusiv cele care fac referire la aromele şi produsele alimentare care nu conţin gluten. Standardele pentru siguranţă alimentară şi risc sînt dezbătute în principal utilizîndu-se indicaţiile ştiinţifice din partea cercetătorilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Naţiunilor Unite din cadrul Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură. Standardele sînt recunoscute la nivel internaţional şi ajută guvernele din statele membre ale Uniunii Europene să ia cele mai bune decizii în ceea ce priveşte legile siguranţei alimentare din fiecare ţară.  

 
DECIZII. Una din recomandările pe care comisia le-a făcut este definirea cu exactitate a termenului de "arome" şi recomandarea ca acesta să nu fie folosit abuziv. Legat de produsele care nu conţin gluten, Comisia a redus dramatic posibilitatea de a folosi acest termen. Alte decizii care s-au luat au fost cele cu privire la micotoxină, standardele pentru tomate şi un cod de practici pentru modul în care trebuie manipulate şi prelucrate alimentele congelate sau îngheţate. Comisia a utilizat informaţii ştiinţifice pentru a stabili definiţia aromelor şi a substanţelor din arome, stabilind ce este natural şi ce este sintetic. De asemenea, s-au stabilit recomandările de care trebuie să ţinem cont cînd alegem un produs şi circumstanţele în care poate fi utilizat, dar şi limita în care nu este nociv.

 
CAZURI DEOSEBITE. Comisia a aprobat limita de conţinut de gluten din produse de 5 grame/ kilogram, ceea ce reprezintă prima modificare care a fost făcută din 1983 încoace.  Limitele legale prevăzute de UE pentru produsele ca pîinea sau cerealele destinate micului dejun sînt 500 unităţi la un milion. Studiile au arătat însă că făina poate conţine şi 750 unităţi. Comisia a adoptat şi nivelul maxim de ocratoxină în făina neprelucrată, orz şi secară, dar şi cel din aflatoxină din migdale, alune şi fistic (pentru cele care urmează să fie procesate şi produse gata preparate). În ceea ce priveşte etichetarea alimentelor, noile reguli prevăd ca pe fiecare produs comercializat care este constituit ca o combinaţie de produse alimentare să fie precizate cantitatea şi volumul în procente al fiecărui component în parte, dar şi toate particulele care au fost utilizate începînd cu primul proces de fabricare. De asemenea, trebuie menţionate  toate substanţele care au fost adăugate pe parcursul celorlalte etape în care acesta a fost prelucrat, pentru a nu-l induce în eroare pe consumator, mai ales că unele alimente suferă modificări foarte importante care pot fi nocive. De asemenea, Comisia a decis  condiţiile în care ingredientele necesită o reprezentare prin poză sau grafic pe ambalaj. Modificările mai prevăd şi alimentele care au fost produse organic şi recomandări în ceea ce priveşte nutriţia şi cum şi în ce condiţii trebuie făcute reclamaţiile în caz de apariţie a unor toxiinfecţii alimentare.

 

Ce sînt micotoxinele?

Substanţele sînt extrem de nocive şi sînt produse de anumite mucegaiuri, fungi filamentoşi. Au fost descoperite de oamenii de ştiinţă la începutul anilor ’60, odată cu izbucnirea bolii curcanului în Anglia. Atunci 100.000 de curcani au fost ucişi după ce au consumat alune contaminate cu Aspergillus flavus, un mucegai care produce micotoxine. Apariţia substanţelor este determinată de contaminările fungale şi poate fi genotoxică sau cancerigenă. Acestea continuă să provoace serioase probleme producătorilor din industria panificaţiei, deoarece rămîn în produs pe durata întregului proces de fabricaţie şi, odată identificat în grîul necopt, poate rămîne în alimentele care conţin făină albă.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   comisia

 



Mai multe titluri din categorie

Vaccinare anti COVID-19 pe bandă rulantă. Ce spune un director al companiei Pfizer

Vaccinare anti COVID-19 pe bandă rulantă. Ce spune un director al companiei Pfizer
Vaccinarea periodică anti COVID-19 ar putea fi necesară mulți ani de acum încolo, potrivit unui director de la Pfizer, citat de DPA. Ben Osborn este director al filialei regionale din Marea Britanie a...

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul franco-austriac Valneva este analizat în regim de urgență de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Compania a încheiat un contract cu...

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în lunile următoare, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC),  citat de Reuters. ''Omicron ar putea provoca...

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia
Anticorpii generați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 au înregistrat un nivel mai ridicat dacă bolnavii aveau și alte probleme, precum cele respiratorii, cardiace sau digestive, arată un studiul...

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri...

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19
Există o singură soluție pentru a opri transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19 în acest moment, potrivit medicului Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.  „Măsurile...

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...
Serviciul de email marketing furnizat de