x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Legi pentru o alimentaţie sănătoasă

Legi pentru o alimentaţie sănătoasă

de Nicoleta Catana    |    11 Sep 2007   •   00:00

Plenul Senatului a adoptat marţi o propunere legislativă pentru o alimentaţie sănătoasă in unităţile de invăţămănt preuniversitar, potrivit căreia Ministerul Sănătăţii va elabora o listă a alimentelor nerecomandate şcolarilor, comercializarea acestora fiind interzisă in şcoli, grădiniţe şi creşe.


Iniţiativa aparţine unui număr insemnat de deputaţie. Actul normativ a fost adoptat de plenul Senatului cu 46 de voturi favorabile şi o singură abţinere. Potrivit proiectului, sub denumirea de alimentaţie sănătoasă se inţelege acel mod de alimentaţie dovedit ştiinţific a fi optim sănătăţii omului, iar prin aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se inţelege unul cu aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii (grăsimi, sare, indulcitori, aditivi alimentari) in detrimentul compuşilor cu efect benefic (fibre, vitamine, minerale).

Potrivit recomandărilor specialiştilor in nutriţie, iniţiativa precizează că Ministerul Sănătăţii intocmeşte, actualizează şi difuzează lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti fiind obligate să preia această listă şi să o comunice tuturor unităţilor de invăţămănt, mai puţin creşelor. In cazul creşelor, această listă este transmisă direct de Ministerul Sănătăţii Publice.

Proiectul de lege mai prevede că in incinta unităţilor de invăţămănt este interzisă prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente aflate in lista alimentelor nesănătoase. De asemenea, meniurile servite in cantinele sau locaţiile asimilate cu cantinele din unităţile de invăţămănt vor fi avizate de specialiştii in nutriţie, acreditaţi de Ministerul Sănătăţii Publice. Legea, care a trecut de plenul Senatului, se referă şi la reclamele din şcoli la alimentele considerate nesănătoase pentru alimentaţia preşcolarilor şi a şcolarilor, interzicăndu-se campaniile de promovare, directă sau indirectă, in unităţile de invăţămănt a alimentelor definite ca nesănătoase.

Iniţiativa instituie şi un program de educare a elevilor cu privire la normele de nutriţie. Astfel, programele şcolare elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru invăţămăntul preuniversitar vor cuprinde discipline privind nutriţia şi deprinderea alimentaţiei sănătoase. Iniţiativa legislativă votată de senatori urmează să intre in dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional in cazul acestui proiect de lege.




×
Subiecte în articol: bun de consum