x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Lintea, stricată de E-uri şi de margarină

Lintea, stricată de E-uri şi de margarină

de Cristina Andreea Calin    |    05 Apr 2008   •   00:00

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Produsul analizat este o supă cremă pe bază de linte sub formă de pudră reconstituibilă, re­lativ echilibrată nutriţional. Pr­o­­du­­­­sul ar fi avut o calitate nutri­ţio­na­lă foarte bună dacă nu s-ar fi adău­gat E 621, grăsimi hidrogenate, E 150d, care pot avea efecte adverse asu­­pra persoanelor sensibile

CE BEM, CE MÂNCĂM•
Supa cremă de linte Mammita are în compoziţie “ingrediente în sta­re deshidratată: făină de grâu, linte pre­parată 18%, feculă, sare iodată, aditivi organoleptizant pentru gust şi miros: E 621 glutamat monosodic, făină din linte, 6,1%, grăsime vegetală hidrogenată, lactoză, usturoi, za­hăr, orez, extract de drojdie, hi­dro­lizat de proteină vegetală, ames­tec de condimente, colorant E 150d ca­ramel sulfit de amoniu, măghiran, emulgator E 471 mono şi di­gli­ce­ride ale acizilor graşi”. Valorile nu­t­riţionale sunt energie: 1.295 kj/ 307 kcal, proteine 10,8 g, zaharuri 52 g, grăsimi 6,2 g.

 

ANALIZĂ. Produsul analizat este o supă cremă pe bază de linte sub formă de pudră reconstituibilă, re­lativ echilibrată nutriţional. Pr­o­­du­­­­sul ar fi avut o calitate nutri­ţio­na­lă foarte bună dacă nu s-ar fi adău­gat E 621, grăsimi hidrogenate, E 150d, care pot avea efecte adverse asu­­pra persoanelor sensibile, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Produsul conţine surse ascunse de sodiu, zaharoză (cu index glicemic foarte ridicat), lac­to­ză, gluten. Producătorul nu specifi­că dacă valorile nutriţionale se referă la pudră sau la supa reconstituită.

 

CONCLUZII. Produsul nu este re­comandat copiilor, femeilor însărci­na­te şi celor care alăptează, suferin­zi­lor de maladii cardiovasculare, ce­lor sensibili la aditivii alimentari uti­­lizaţi. Diabeticii îl vor consuma nu­mai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul. Supa este in­ter­­zisă suferinzilor de celiachie din cau­za conţinutului de gluten.

 

Precizări

Rubrica “Ce bem, ce mâncăm” se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: bun de consum