x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Lipsa de fier se tratează

Lipsa de fier se tratează

de Magda Marincovici    |    25 Aug 2008   •   00:00
Lipsa de fier se tratează

SOLUŢIE ● Vitamina C ajută la prevenirea anemiei
Oboseşte rapid. Nu se mai concentrează suficient. Este palid. Face frecvent tot felul de infecţii. Ar putea fi vorba de o lipsă de fier. Printr-o alimentaţie echilibrată lipsa de fier poate fi prevenită şi chiar tratată. 



SOLUŢIE ● Vitamina C ajută la prevenirea anemiei
Oboseşte rapid. Nu se mai concentrează suficient. Este palid. Face frecvent tot felul de infecţii. Ar putea fi vorba de o lipsă de fier. Printr-o alimentaţie echilibrată lipsa de fier poate fi prevenită şi chiar tratată.  

Fierul face parte din familia oligoelementelor care intră în compoziţia hemoglobinei celulelor roşii, mioglobinei muşchilor şi în numeroase reacţii enzimatice vitale la nivel celular. Fierul este prezent în corp în cantităţi foarte mici: 4 grame la bărbaţi şi 2,5 grame la femei.

ABSORBŢIA. Fierul este furnizat de o  alimentaţie echilibrată. Se disting două forme de fier: fierul heminic, care se găseşte în carne, peşte şi care este bine asimilat de organism (între 10% şi 30%): fierul non-heminic furnizat de cereale, legume uscate, fructe şi legume proaspete, produsele lactate  este mai puţin absorbit (între 1% şi 5%). Absorbţia fierului depinde printre altele de substanţe care favorizează sau frînează utilizarea acestuia de către organism. Astfel, vitamina C stimulează absorbţia fierului, în timp ce ceaiul, cafeaua şi unele fibre alimentare încetinesc acest proces. Aşa se explică prezenţa paharului cu suc fresh de portocale la micul dejun. Vitamina C din citrice facilitează absorbţia fieruluil. Necesarul de fier este mai mare în cazul copiilor, femeilor active sexual din cauza pierderilor menstruale, femeilor însărcinate şi al celor care alăptează.  

REZERVE.
O parte din fier este eliminată zilnic. Pentru a menţine o cantitate suficientă de fier, rezervele trebuie refăcute prin aport alimentar corespunzător. În condiţii de aport insuficient, se instalează un dezechilibru cu carenţă de fier, totul tradus prin anemie cu tot cortegiul de necazuri: reducerea capacităţii fizice şi intelectuale, a rezistenţei faţă de infecţii, creşte riscul aducerii pe lume a unui nou-născut. Deficienţa de fier sub formă de anemie se manifestă prin paloare, oboseală, respiraţie dificilă etc. Ea este depistată prin analiza sîngelui, iar prin alte analize se pot stabili care sînt rezervele de fier din organism. Aceste analize sînt foarte importante, deoarece anemia prin deficienţa de fier nu este asociată cu simptome particulare. Netratată, anemia are consecinţe negative, în special reducerea rezistenţei fizice la efort, diminuarea performanţelor intelectuale.

Surse (mg de fier/100 g)
● Drojdie alimentară 18 ● Cacao 11,5 ● Făină de soia 9 ● Germeni de grîu 9 ● Ficat de vacă prăjit 8 ● Linte crudă/uscată 7,6 ● Inimă de vacă prăjită 7 ● Gălbenuş 5,7 ● Musli 5,6

Aport
  • Copiii între 1 şi 3 ani 7g
  • Copiii între 4 şi 6 ani 7 g
  • Copiii între 6 şi 9 ani 8 g
  • Copiii între 10 şi 12 ani 10 g
  • Adolescenţii între 13 şi 16 ani 13 g
  • Adolescentele între 13 şi 16 ani 16 g
  • Adolescenţii între 16 şi 19 ani 13 g
  • Adolscentele între 16 şi 19 ani 16 g
  • Bărbaţii adulţi 9 g
  • Femeile adulte 16 g
  • Femeile însărcinate(trim. III) 30 g
  • Femeile care alăptează 10 g
  • Bărbaţi peste 65 de ani 9 g
  • Femei peste 55 de ani 9 g
  • Persoane peste 75 de ani 10 g

×
Subiecte în articol: fier alimentaţie sănătoasă între