x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet M&M’s in culori azoice

M&M’s in culori azoice

de Cristina Andreea Calin    |    22 Iun 2007   •   00:00
M&M’s in culori azoice

CE BEM, CE MĂNCĂM

Prea multe E-uri intr-un produs pentru copii.Produsul analizat este o combinaţie periculoasă de aditivi alimentari, grăsimi şi zaharuri. Inainte de a-l consuma citiţi cu atenţie eticheta.

Produsul analizat este o combinaţie periculoasă de aditivi alimentari, grăsimi şi zaharuri. Inainte de a-l consuma citiţi cu atenţie eticheta.

Bomboanele M & M’s, denumite de producător "arahide (23%) invelite in ciocolată cu lapte (48%), cu glazură crocantă şi colorată" au in compoziţie o serie de aditivi alimentari periculoşi. Lista de ingrediente este următoarea: "zahăr, arahide, masă de cacao, lapte praf degresat, unt de cacao, lactoză, grăsime vegetală, amidon, praf de zer demineralizat, grăsimi din lapte, grăsime vegetală hidrogenată, sirop de glucoză, agent gelificator (gumă arabică E 414), dextrină, coloranţi (E 104 galben de quinolină, E 120 acid carminic, E 133 albastru Brillant, E 171 dioxid de titan), emulsificatori (lecitină din soia E 332, E 442 fosfatită de amoniu), agent de glazurare (ceară carnauba E 903), arome, sare, ulei vegetal. (Urme: migdale). Ciocolată cu lapte: min. 25% cacao hidratată." Producătorul ne oferă şi valorile nutriţionale atăt pentru 100 de grame, căt şi pentru 45: "conţinut caloric 2053 kJ, 490 kcal/ 924 kJ, 221 kcal, proteine 10.0 g, 4,5 g, carbohidraţi 59.0 g, 26,6 g, grăsimi 23,8 g, 10,7 g."

ANALIZĂ. Produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de carbohidraţi rafinaţi cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat şi de grăsimi animale saturate şi vegetale, inclusiv hidrogenate. Bomboanele au, de asemenea, o densitate calorică foarte mare, 490 kcal./100 g. Aditivul E 442, care este suspectă de a provoca dezordini ale tubului digestiv. Persoanele alergice trebuie să ţină cont de faptul că bomboanele conţin o sursă de lactoză.

CONCLUZII. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă produsul copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice şi renale, alergicilor şi astmaticilor, celor cu probleme dermatologice, suferinzilor de cancer şi boli neurodegenerative. Persoanele cu intoleranţă la lactoză il vor testa inainte de consum.

×
Subiecte în articol: bun de consum