x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Maggi, bază pentru saramură

Maggi, bază pentru saramură

de Cristina Andreea Calin    |    27 Aug 2007   •   00:00
Maggi, bază pentru saramură

CE BEM, CE MĂNCĂM
Aproape 70% din produs este sare. Monoglutamatul de sodiu, E 621, are o pondere de circa 13%. Acest amestec este periculos pentru toate categoriile de persoane, mai ales că E 621 are efecte nocive asupra organismului. Â



CE BEM, CE MĂNCĂM
Aproape 70% din produs este sare. Monoglutamatul de sodiu are o pondere de circa 13%. Acest amestec este periculos pentru toată lumea.


De pe eticheta produsului aflăm că "In noul Maggi Appetit, experţii noştri au imbinat prospeţimea verdeţurilor cu savoarea legumelor. Folosindu-l, obţineţi gustul perfect in orice măncare" şi că "Un stil de viaţă sănătos include o dietă bogată in legume". Numai că lista de ingrediente ne arată cu totul altceva: "Sare 60,7%, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621, 5’ ribonucleotide disodice E 635), zahăr, legume deshidratate in proporţie variabilă 12% (morcov, păstărnac, ceapă, ardei gras, frunze de pătrunjel, frunze de ţelină, usturoi pudră), maltodextrină, ulei vegetal, arome, piper negru, turmeric, corector de aciditate (acid citric E 330), colorant (riboflavină E 101 (i))". Produsul conţine gluten şi ţelină. Poate conţine urme de ou, lapte, soia şi seminţe de muştar. Valorile nutritive pentru 100 de grame de produs sunt următoarele: "Valoare energetică: 618 kJ/146 kcal, proteine 7,3 g, glucide 27,3 g, lipide 0.8 g". Producătorul menţionează că nu trebuie adăugat sare decăt dacă este necesar.


ANALIZĂ. Produsul este unul tipic, din categoria celor impropriu denumite "baze pentru măncăruri". "Maggi Appetit" are ca principal component sarea (clorura de sodiu), urmată de potenţiatorii de aromă E 621 şi E 635, in cantităţi importante, dat fiind locul 2 şi 3 pe care il ocupă in enumerarea ingredientelor de pe etichetă. In ceea ce priveşte recomandările făcute de producător, profesorul Mencinicopschi spune că nu ar trebui să se refere la produsul analizat, pentru că o dietă bogată in legume in primul rănd trebuie să fie constituită din legume proaspete, neinsoţite de sare şi potenţiatori de gust (E 621 şi E 635). De asemenea, experţii nu aveau cum să imbine prospeţimea verdeţurilor din moment ce acestea se găsesc in produs sub formă deshidratată. Produsul este o sursă importantă de sare (sodiu), al cărui consum trebuie limitat la maximum 6 grame pe zi, mai ales că foarte multe produse moderne au un exces de sare.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat persoanelor cu sensibilitate la E 621, suferinzilor de gută şi hiperuricemie, de boli hepatice şi renale, de maladii cardiovasculare, de cei cu alergie la ou, muştar, lapte şi ţelină şi este interzis suferinzilor de celiachie.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează acelora dintre dumneavoastră care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii organismului, indiferent de sex, vărstă, bolile de care suferiţi sau genul de viaţă pe care il aveţi. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, puteţi folosi şi numărul de fax 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere. numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, fără a-l prezenta specialistului nostru, care ne dă sfaturi zilnice utile pentru sănătatea noastră.

×
Subiecte în articol: bun de consum