Desertul Milli este preparat dintr-o serie de ingrediente care pot afecta sănătatea consumatorilor. De aceea, eticheta trebuie citită cu atenţie inainte de a fi achiziţionat produsul.
Ce bem, ce măncăm - nu se specifică ce culturi lactice au fost folosite
Desertul Milli este preparat dintr-o serie de ingrediente care pot afecta sănătatea consumatorilor. De aceea, eticheta trebuie citită cu atenţie inainte de a fi achiziţionat produsul.
Desertul delicat Milli (cremă fină de frişcă cu bulgăraşi de brănză dulce şi caise) are in compoziţie pe lăngă ingredientele clasice şi o serie de aditivi alimentari. Compoziţia inscrisă pe etichetă este următoarea: "frişcă cu conţinut scăzut de grăsime, preparat de fructe 20% (caise 40%, zahăr, sirop de glucoză, stabilizatori: amidon modificat de porumb (E 1420, E 1451, E 1404, E 1440, E 1404), carragenan (E 407) şi gumă de guar (E 412), aromă naturală identică de caise, colorant: extract de ardei, acidifianţi: citrat de sodiu (E 331), acid citric (E 330), brănză degresată 14%, zahăr, amidon modificat de porumb (E 1420, E 1451, E 1404, E 1440, E 1404), gelatină, culturi selecţionate active. Grăsime: min. 6%". Nu este precizată valoarea energetică.
Â
ANALIZĂ. Produsul analizat este un preparat de tip desert pe bază de frişcă, probabil de origine animală, cu fructe, zahăr, sirop de glucoză şi o intreagă gamă de aditivi alimentari naturali sau de sinteză, ne explică pe scurt profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, care este compoziţia produsului. Produsul conţine glucide cu index glicemic ridicat (zaharoză, sirop de glucoză) şi glucide modificate chimic (E 1420, E 1451, E 1404, E 1440, E 1404), arome artificiale, acidifianţi, brănză degresată, gelatină (proteină colagenică cu valoare biologică scăzută) şi culturi de natură nespecificată. E 404 poate produce flatulenţă şi balonare in urma fermentării de către microflora intestinală (similar cu toate polizaharidele digerabile), in cazul in care in organism este ingerată o cantitate mare. Carrageenanii cu lanţ scurt pot produce perforarea intestinului şi nu sunt permişi in alimente. Aceleaşi efecte ca şi stabilizatorul E 407 le are şi E 412 - guma guar - in cazul in care doza zilnică este foarte mare. Trebuie ţinut cont de faptul că acest aditiv alimentar este unul dintre cei mai folosiţi in industria de profil.
CONCLUZII. Specialistul ne spune că produsul analizat nu este indicat diabeticilor, copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare şi celor cu sensibilitate la unii din aditivii alimentari utilizaţi.