x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mâncaţi cireşe şi vişine româneşti!

Mâncaţi cireşe şi vişine româneşti!

de Gina Matei    |    13 Iul 2010   •   00:00
Mâncaţi cireşe şi vişine româneşti!

V-aţi gândit vreodată să ţineţi o cură de slăbire... delicioasă? Dar să vă energizaţi organismul cu o porţie de fructe? V-aţi fi dorit ca alimentele pe care le consumaţi să vă înfrumuseţeze? Ei bine, toate acestea sunt posibile. Soluţia: mâncaţi cireşe şi vişine proaspete.

CONGLOMERAT DE VITAMINE ŞI MINERALE
Dacă aveţi probleme cu kilogramele în plus, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, vă recomandă cura de slăbire cu cireşe. Acestea au în compoziţie peste 86% apă şi foarte puţine calorii: 38 kcal/100 grame. Cireşele conţin şi fibre care împiedică asimilarea grăsimilor şi dau rapid senzaţia de saţietate.

Sunt o sursă bogată în vitaminele A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C şi E. De asemenea, mai conţin şi acid folic, 4 mg/100 grame. Motiv pentru care specialistul nostru le recomandă cu precădere femeilor însărcinate. Nici mineralele nu lipsesc din compoziţia acestor fructe. Astfel, printr-un consum frecvent veţi asigura organismului necesarul de zinc, potasiu, calciu şi fier.
Culoarea roşie a acestor fructe vine de la antocianină, antioxidant natural. Aşadar, cireşele combat acţiunea radicalilor liberi, stresul oxidativ şi previn astfel bolile cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrânirea precoce.

Beneficii:
n) echilibrează funcţiile hepatice
n) combat oboseala şi anemia
n) au efect sedativ şi diminuează afecţiunile nervoase
n) calmează durerile date de gută, reumatism şi artrită

Contraindicaţii:
Cireşele nu sunt recomandate persoanelor cu diaree, iar din cauza conţinutului ridicat de glucide, nici diabeticilor.

BUNE PENTRU CARDIACI
Cu proprietăţi terapeutice similare celor ale cireşelor, vişinele determină o mai mare aciditate a sucului gastric. Aceste fructe conţin substanţe anticoagulante, fiind recomandate celor care suferă de ateroscleroză, pentru prevenirea complicaţiilor acestei afecţiuni. Vişinele sunt o sursă bogată de vitamine - PP, E, B1, B2, caroten, minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Cireşele reuşesc să stabilizeze ritmul cardiac şi ajută şi protejează pielea datorită conţinutului semnificativ de potasiu. Vişinele scad colesterolul şi riscul de diabet.

Vişinele au rolul de a reface fibrele musculare, ajută organismul să se relaxeze şi au efect antiinflamator şi analgezic. Pot reduce durerea mai bine decât aspirina şi pot oferi protecţie antioxidantă comparabilă cu suplimentele alimentare, precum vitamina E. Tocmai din aceste motive, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomandă vişinele sportivilor aflaţi în perioadele de recuperare.

Contraindicaţii:
Sucul de vişine nu este recomandat persoanelor cu aciditate ridicată a sucului gastric, celor care suferă de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afecţiuni cronice ale plămânului.

Beneficii:
n) curăţă ficatul, rinichii şi sângele
n) elimină acidul uric din sânge
n) reglează tensiunea arterială
n) combat insuficienţa cardiacă
n) stabilizează funcţionarea hormonilor

COSMETICE NATURALE
Pentru păstrarea elasticităţii pielii şi prevenirea ridurilor, se folosesc comprese cu cireşe sau cu vişine aplicate pe frunte, obraji şi gât. Trucul este dezvăluit de Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. De asemenea, zeama de vişine este eficientă contra pistruilor.

OBLIGATORIU PROASPETE!
Vişinele şi cireşele se consumă proaspete, ele nu trebuie să stea foarte mult în frigider. Tocmai de aceea, specialistul nostru vă sfătuieşte să nu cumpăraţi mai multe decât puteţi mânca în decursul unei zile. De asemenea, spălaţi fructele cât mai repede sub jet puternic de apă, pentru a nu pierde vitaminele din ele. De ce repede? Pentru că aceste fructe conţin vitamina C care se dizolvă în apă.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă