CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conservantul folosit este cancerigen
Aspectul exterior, denumirea, chiar şi indicaţiile producătorului te duc cu găndul la un mezel pe care copiii il pot mănca fără probleme. Surpriza vine abia după ce citim lista de ingrediente.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conservantul folosit este cancerigen
Aspectul exterior, denumirea, chiar şi indicaţiile producătorului te duc cu găndul la un mezel pe care copiii il pot mănca fără probleme. Surpriza vine abia după ce citim lista de ingrediente.
Martinel, mortadella cu carne de curcan, are in compoziţie 60% carne de porc. De pe etichetă mai citim următoarele ingrediente: "15% carne de curcan, apă, lactate, sare iodată, condimente, muştar, sirop de glucoză, stabilizator: citrat de natriu (unul dintre cei trei E 331), difosfaţi (unul dintre cei şapte E450), antioxidanţi: izoascorbat de natriu E 301, conservanţi: nitrit de sodiu E 250". Producătorul ne spune că mortadella face parte din categoria produselor fierte. La 100 de grame, valoarea energetică este de 191 kcal/793 kj, avănd albumină 13 g, hidraţi 1 g, grăsime 15 g.
Tot de pe etichetă aflăm că: "reţetele tuturor produselor Martinel sunt perfect adaptate copiilor. Nu conţin coloranţi sintetici, potenţiatori de gust şi au un conţinut scăzut de grăsimi".
ANALIZÃ.... Martinel este un produs din carne, fiert obţinut din carne de porc 60% şi carne de curcan 15%, lactate (nespecificăndu-se tipul acestora), sirop de glucoză şi o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, fosfaţilor, antioxidanţi E 301 şi periculosul conservant nitrit de sodiu E 250. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că acesta din urmă interferă cu metabolismul acizilor graşi şi transportul lor in sănge şi poate forma nitrozamine asociate cu creşterea riscului de cancer, fiind periculoşi mai ales pentru copii. De asemenea, poate declanşa precoce hipertensiunea arterială. Provoacă alergii şi urticarie persoanelor sensibile. Pot induce afecţiuni ale glandei tiroide, perturbănd metabolismul iodului. Doza zilnică admisă pentru nitriţi este 0,1 mg/kg corp.
Produsul are, de asemenea, un conţinut ridicat de sodiu, dar şi de fosfor, care interferă cu absorbţia calciului, grăbind apariţia densităţii osoase scăzute şi osteoporozei, ne explică specialistul nostru. Dacă componentul lactat conţine lactoză, unele persoane cu intoleranţă la acest zahăr pot avea reacţii adverse. Produsul are şi un conţinut relativ crescut de grăsimi animale saturate cu efect aterogen.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice şi renale, suferinzilor de boli neurodegenerative şi cancere, celor cu maladii ale tiroidei, celor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză.
Conservantul folosit este cancerigen
Aspectul exterior, denumirea, chiar şi indicaţiile producătorului te duc cu găndul la un mezel pe care copiii il pot mănca fără probleme. Surpriza vine abia după ce citim lista de ingrediente.
Martinel, mortadella cu carne de curcan, are in compoziţie 60% carne de porc. De pe etichetă mai citim următoarele ingrediente: "15% carne de curcan, apă, lactate, sare iodată, condimente, muştar, sirop de glucoză, stabilizator: citrat de natriu (unul dintre cei trei E 331), difosfaţi (unul dintre cei şapte E450), antioxidanţi: izoascorbat de natriu E 301, conservanţi: nitrit de sodiu E 250". Producătorul ne spune că mortadella face parte din categoria produselor fierte. La 100 de grame, valoarea energetică este de 191 kcal/793 kj, avănd albumină 13 g, hidraţi 1 g, grăsime 15 g.
Tot de pe etichetă aflăm că: "reţetele tuturor produselor Martinel sunt perfect adaptate copiilor. Nu conţin coloranţi sintetici, potenţiatori de gust şi au un conţinut scăzut de grăsimi".
ANALIZÃ.... Martinel este un produs din carne, fiert obţinut din carne de porc 60% şi carne de curcan 15%, lactate (nespecificăndu-se tipul acestora), sirop de glucoză şi o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, fosfaţilor, antioxidanţi E 301 şi periculosul conservant nitrit de sodiu E 250. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că acesta din urmă interferă cu metabolismul acizilor graşi şi transportul lor in sănge şi poate forma nitrozamine asociate cu creşterea riscului de cancer, fiind periculoşi mai ales pentru copii. De asemenea, poate declanşa precoce hipertensiunea arterială. Provoacă alergii şi urticarie persoanelor sensibile. Pot induce afecţiuni ale glandei tiroide, perturbănd metabolismul iodului. Doza zilnică admisă pentru nitriţi este 0,1 mg/kg corp.
Produsul are, de asemenea, un conţinut ridicat de sodiu, dar şi de fosfor, care interferă cu absorbţia calciului, grăbind apariţia densităţii osoase scăzute şi osteoporozei, ne explică specialistul nostru. Dacă componentul lactat conţine lactoză, unele persoane cu intoleranţă la acest zahăr pot avea reacţii adverse. Produsul are şi un conţinut relativ crescut de grăsimi animale saturate cu efect aterogen.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice şi renale, suferinzilor de boli neurodegenerative şi cancere, celor cu maladii ale tiroidei, celor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză.
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din etichetă, fără a i-l prezenta.
Citește pe Antena3.ro