CE BEM, CE MÎNCĂM • Măslinele verzi Manzalla umplute cu pastă de ton au în compoziţie: apă, măsline, umplutură 6% (ton. stabilizator alginat de sodiu E401), sare, potenţiator de gust glutamat monosodic E621, corectori de aciditate :acid lactic E 330 şi acid citric E270, antioxidant acid ascorbic E300, aromă de ton.
CE BEM, CE MÎNCĂM
Măslinele verzi Manzalla umplute cu pastă de ton au în
compoziţie: apă, măsline, umplutură 6% (ton. stabilizator alginat de sodiu
E401), sare, potenţiator de gust glutamat monosodic E621, corectori de
aciditate :acid lactic E 330 şi acid citric E270, antioxidant acid ascorbic
E300, aromă de ton.
Valorile nutriţionale pentru 100 g produs sînt următoarele: valoarea energetică 169,6 kcal, proteine 1,8g, carbohidraţi 4,6g, grăsimi 16,0g, colesterol 0mg
ANALIZĂ. Măsline
verzi umplute cu pastă de ton analizate conţin şi o serie de aditivi alimentari
din categoria stabilizatorilor, potenţiatorilor de gust şi aromă, corectorilor
de aciditate şi antioxidanţilor. Măslinele au un conţinut ridicat de sare, de
care trebuie să se ţină cont pentru a nu se depăşi un consum zilnic de 5-6
grame, ne atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul
Institutului de Cercetări Alimentare. Densitatea energetică a produsului este
medie. Tonul poate fi alergic pentru persoanele sensibile.
De asemenea, E621 — glutamat monosodic – are o serie de efecte adverse. Numeroşi oameni de ştiinţă au demonstrat că poate genera sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, slăbiciune, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, greaţă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă, crize de astm. Mai mult, s-a demonstrat că este neurotoxic. Alginatul de sodiu, E401, poate diminua asimilarea substanţelor minerale şi a altor nutrienţi în intestin.
CONCLUZII. Produsul
nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
suferinzilor de maladii hepato-renale, hipertensivilor, celor cu afecţiuni
neurodegenerative şi cardiovasculare, celor cu status proinflamator sistemic.