x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "Meda de ce nu vorbeşte? O doare în gât?"

"Meda de ce nu vorbeşte? O doare în gât?"

de Irina Munteanu    |    31 Mai 2012   •   19:28
"Meda de ce nu vorbeşte? O doare în gât?"

Cand a venit pe lume, putin mai devreme decat se asteptau parintii ei, adica la opt luni, Meda avea mainile si picioarele vinete. Dupa investigatiile medicale pe care i le-au facut fetitei cand implinise trei luni, medicii i-au pus un diagnostic ­ "parezie cerebrala" ­ si au recomandat sa inceapa cat mai repede recuperarea. "Pana la varsta de un an am facut tratamente in tara. Meda nu statea in fund si nu-si tinea capul. Pe internet am aflat, de la alti parinti, ca exista o clinica in Ucraina specializata pentru astfel de cazuri. Ne-am programat si am inceput sa strangem banii. De la motociclistii din tara am primit bani pentru trei tratamente, iar sefii mei mi-au dat bani pentru inca doua. Am fost in Ucraina de sapte ori pana acum, cate o data la patru luni, si am facut sedinte de kinetoterapie, masaj, apiterapie, adica impachetari cu ceara. Dar terapia trebuie facuta zilnic. Acum, din punct de vedere fizic Meda e relativ bine: merge, urca scarile, chiar daca tinandu-se", povesteste mama, Corina Stelian.

Ea a incercat sa-si duca fetita la o gradinita de stat, insa nu a fost primita. A avut probleme si la gradinita particulara, dupa ce aceasta a fost vanduta. "La sfarsitul lunii ianuarie am mutat-o la alta gradinita. Aici sunt si copii sanatosi, si copii cu probleme. De exemplu, sunt copii cu sindrom Down. Meda face acolo si logopedie. Vine si acasa o logopeda, o doamna care a inteles situatia noastra si nu ne ia bani", spune Corina. Fetita nu e violenta, e sociabila si se intelege bine cu colegii de gradinita. "Nu copiii sunt problema, ci parintii. Unui copil i s-a spus ca o colega de gradinita, care nu poate merge, are febra musculara. Atunci el a intrebat cu naivitate: «Meda de ce nu vorbeste? O doare in gat?»."

De doua ori pe saptamana, Meda face acasa si terapie ocupationala, adica invata formele, culorile cu ajutor unor jocuri. Fetita sufera de intarziere psihomotorie si de limbaj (inca nu vorbeste, la aproape sase ani), dar si de epilepsie si de strabism. Parintii spera ca strabismul sa poata fi rezolvat doar cu ajutorul ochelarilor, pentru ca fetita nu ar suporta doua anestezii totale: una pentru RMN si una pentru operatie.

"De cand a inceput criza, nu am mai reusit sa plecam din tara. Speram sa reusim sa adunam banii si sa ajungem in octombrie la o clinica din Turcia pentru terapie cu delfini si terapie cranio-sacrala, un fel de masaj cranian. Speram sa ajunga sa vorbeasca intr-o zi si sa nu mai faca convulsii, iar in maximum doi ani sa mearga la scoala. Acum spune doar «mama», «tata», «apa»", spune Corina. Meda e singurul copil al familiei Stelian. Cei doi parinti se gandesc sa infieze un baietel, daca fetita se va face bine. Ei platesc lunar 1.050 lei pentru gradinita, 240 lei pentru terapie ocupationala, la care se adauga costuri cu consulturi si medicamente. Fetita nu are voie sa manance ciocolata, iar mama ei nu prea ii da dulciuri, ca sa nu se ingrase. Ii plac legumele si fructele proaspete, mai ales capsunile.

Venitul lunar al familiei Stelian este de 3.200 lei, insuficient pentru nevoile unui copil atat de bolnav. O vizita la clinica din Ucraina costa 3.000 de euro. Cine doreste sa o ajute pe Meda sa se apropie de normalitate poate dona in aceste conturi deschise pe numele Stelian Corina la Banca Transilvania – Agentia Lacul Tei:
RO 11 BTRL 0440 1201 4665 34XX si la ING Bank – Bucuresti: RO 88 INGB 0000 9999 0008 0322.

×