x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meiul – regele cerealelor

0
Autor: Steluta Indrei 16 Apr 2008 - 00:00
Meiul – regele cerealelor stockexpertcom /

Este motorul digestiei. Ne dă mai multă energie. Combate aciditatea. Împiedică dezvoltarea ciupercilor. Toate aceste calităţi îi sunt atribuite meiului, un aliment străvechi pe care omul mo­dern trebuie să-l includă din nou în dietă.

Este motorul digestiei. Ne dă mai multă energie. Combate aciditatea. Împiedică dezvoltarea ciupercilor. Toate aceste calităţi îi sunt atribuite meiului, un aliment străvechi pe care omul mo­dern trebuie să-l includă din nou în dietă.

 

Chinezii consideră că meiul este regele cerealelor şi continuă să îl consume de se­cole. În schimb, în dieta occidentalilor, meiul a fost înlocuit treptat cu grâu şi porumb. Dr Gillian McKeith ne recomandă să revenim la obiceiurile alimentare ale străbunilor şi să reintroducem meiul în dieta noastră. Meiul se numără printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr Gillian McKeith în volumul “Hrană vie pentru sănă­tate”: germenii, quinoa, lucerna, orzul verde, inul, pătrunjelul, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre.

 

SUBSTANŢE NUTRITIVE. Meiul constituie o sursă excelentă de fier, complexul de vitamine B şi fibre. Oferă proteine cu puţine calorii şi conţine totodată cantităţi importante de siliciu, magneziu, potasiu şi o cantitate moderată de vitamina E. Ca majoritatea seminţelor şi cerealelor integrale, meiul este foarte bogat în enzime digestive. Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.

“Incluzînd meiul în dieta dumneavoastră, sub formă de germeni sau tărîţe, vă ajutaţi în mod extraordinar organele digestive: stomacul, splina (bateria de energie) şi pancreasul”, susţine dr Gillian McKeith. Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale, respiraţia urît mirositoare (semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor) şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei, arată dr McKeith.

Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism). Această afecţiune a omului modern predispune la osteopo­roză, tulburări digestive, performanţe fizice şi mentale slabe, nervozi­tate. Acidoza poate fi şi o cauză a dezvoltării infecţiilor micotice, cum ar fi candidoza. Meiul con­ţine compuşi antifungici, capabili să oprească extinderea ciupercilor.

Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase.

 

Reţete

Meiul are un gust mult mai plăcut şi mai dulce decât grîul. Atît sub formă de germeni, cît şi sub formă de boabe, meiul poate fi consumat de două-trei ori pe săptămînă. Boabele de mei se fierb şi se pot adăuga în supe, salate, preparate gratinate. Din tărîţe de mei se pre­pară un excelent piure. Iată re­ţeta oferită de Gillian McKeith: o cană cu mei, trei căni cu apă, condimente din plante sau sare marină după gust. Puneţi meiul în apă fiartă, în care adăugaţi puţină sare marină. Fierbeţi-l la foc mic timp de 25 de minute. Adăugaţi condimentele. “Veţi avea impresia că mîncaţi piure de cartofi. Totuşi organismul dumneavoastră se va bucura de o schimbare binevenită”, ne asi­gură Gillian McKeith.

 

steluta.indrei@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă,   meiul

 



Mai multe titluri din categorie

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul franco-austriac Valneva este analizat în regim de urgență de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Compania a încheiat un contract cu...

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în lunile următoare, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC),  citat de Reuters. ''Omicron ar putea provoca...

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia
Anticorpii generați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 au înregistrat un nivel mai ridicat dacă bolnavii aveau și alte probleme, precum cele respiratorii, cardiace sau digestive, arată un studiul...

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri...

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19
Există o singură soluție pentru a opri transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19 în acest moment, potrivit medicului Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.  „Măsurile...

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de