40-50 g de migdale zilnic reuşesc să ţină în frâu bolile cardiovasculare. Deoarece conţin vitamina E şi grăsimi bune, ce protejează vasele sangvine şi scad nivelul colesterolului.
40-50 g de migdale zilnic reuşesc să ţină în frâu bolile cardiovasculare. Deoarece conţin vitamina E şi grăsimi bune, ce protejează vasele sangvine şi scad nivelul colesterolului.
Un studiu efectuat la St. Michael Hospital din Toronto (Canada) a demonstrat că migdalele conţin grăsimi din seria acizilor graşi omega 3 şi omega 9. Aceste grăsimi previn bolile cardiovasculare, scăzând colesterolul şi împiedicând apariţia ateroamelor (depuneri de grăsimi pe vasele sangvine). Alături de acizii graşi omega 3 şi omega 9, rol cardioprotector are şi vitamina E din migdale. 100 g migdale conţin 24 mg vitamina E. Vitamina E şi acizii graşi omega 3 şi omega 9 din aceste fructe oleaginoase previn procesele inflamatorii, îmbătrânirea precoce şi cancerul. Alţi nutrienţi esenţiali din migdale sunt vitaminele din grupul B, vitamina A, potasiul, calciul, fierul, magneziul, care asigură funcţionarea normală a sistemului cardiovascular şi în acelaşi timp stimulează sistemul imunitar. Hipotensivii sunt şi ei sfătuiţi să mănânce câteva migdale pe zi, deoarece le normalizează valorile tensiunii arteriale. Persoanele anemice sau femeile cu risc de osteoporoză ar trebui să mănânce zilnic câteva migdale cu miere. Acest amestec furnizează atât fier, cât şi calciu care se asimilează foarte uşor. 100 g migdale conţin 240 mg calciu şi 3 mg fier.
PROTEINE. În acelaşi timp, migdalele se remarcă prin conţinutul în proteine – 20 g/100 g. “Proteinele din migdale apropie aceste fructe de carne sau peşte, tocmai de aceea consumul lor este binevenit în perioadele de post, când ne renunţăm la proteine de origine animală. Singurul lucru de care trebuie să ţinem seama sunt caloriile. Aceste fructe sunt foarte bogate în calorii, 100 g migdale ajungând la 610 calorii. De aceea putem să mâncăm 40-50 g zilnic, dar nu mai mult. Altfel, există pericolul de a lua în greutate”, ne atenţionează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul ne mai sfătuieşte să mâncăm migdalele crude, în nici un caz prăjite. Deoarece, prin prăjire, în migdale se formează acrilamidă, substanţă care afectează sistemul nervos şi favorizează apariţia cancerului.
Proprietăţi
Migdalele conţin o cantitate apreciabilă de fibre alimentare – 7 g/100 g. Fibrele îmbunătăţesc digestia şi stimulează procesele naturale de detoxifiere a organismului. De asemenea, s-a dovedit că migdalele reduc din efectele nedorite ale fumatului. Asta nu înseamnă că puteţi fuma în continuare dacă mâncaţi migdale. Dar pentru că aceste fructe întăresc sistemul de apărare a organismului, vin într-un fel în ajutorul fumătorilor. Datorită vitaminelor A, E, calciului, fierului, zincului, migdalele ne ajută să luptăm contra radicalilor liberi şi stresului oxidativ indus de substanţele care se găsesc în fumul de ţigară.
Surse
Migdale (100 g):
Calorii 610
Grăsimi 60-70 g
Proteine 20 g
Calciu 240 mg
Fier 3 mg
Vitamina E 24 mg
Fibre 7 g
georgeta.licsandru@jurnalul.ro