x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Migdalele şi colesterolul

Migdalele şi colesterolul

de Georgeta Licsandru    |    01 Apr 2008   •   00:00
Migdalele şi colesterolul
Sursa foto: Olga Lyubkina/

40-50 g de migdale zilnic reuşesc să ţină în frâu bolile cardiovasculare. Deoarece conţin vitamina E şi grăsimi bune, ce protejează vasele sangvine şi scad nivelul colesterolului.

40-50 g de migdale zilnic reuşesc să ţină în frâu bolile cardiovasculare. Deoarece conţin vitamina E şi grăsimi bune, ce protejează vasele sangvine şi scad nivelul colesterolului.

 

Un studiu efectuat la St. Michael Hospital din Toronto (Canada) a de­monstrat că migdalele conţin grăsimi din seria acizilor graşi omega 3 şi omega 9. Aceste grăsimi previn bolile cardiovasculare, scăzând colesterolul şi îm­piedicând apariţia ateroamelor (de­puneri de grăsimi pe vasele sang­vine). Alături de acizii graşi omega 3 şi omega 9, rol cardioprotector are şi vitamina E din migdale. 100 g migdale conţin 24 mg vitamina E. Vitamina E şi acizii graşi omega 3 şi omega 9 din aceste fructe oleaginoase previn procesele inflamatorii, îmbătrânirea precoce şi cancerul. Alţi nutrienţi esenţiali din migdale sunt vitaminele din grupul B, vitamina A, potasiul, calciul, fierul, mag­neziul, care asigură funcţio­na­rea normală a sistemului cardiovascular şi în acelaşi timp sti­mu­lează sistemul imunitar. Hipotensivii sunt şi ei sfătuiţi să mănânce câteva migdale pe zi, deoarece le  normalizează valorile  tensiunii arteriale. Persoanele anemice sau femeile cu risc de osteoporoză ar trebui să mănânce zilnic câteva mig­dale cu miere. Acest amestec furnizează atât fier, cât şi calciu care se asimilează foarte uşor. 100 g migdale conţin 240 mg calciu şi 3 mg fier.

 

PROTEINE. În acelaşi timp, migdalele se remarcă prin con­ţinutul în proteine – 20 g/100 g. “Pro­teinele din migdale apropie aceste fructe de carne sau peşte, tocmai de aceea consumul lor este binevenit în perioadele de post, când ne renunţăm  la proteine de origine animală. Singurul lucru de care trebuie să ţinem seama sunt caloriile. Aceste fructe sunt foarte bogate în calorii, 100 g migdale ajungând la 610 calorii. De aceea putem să mâncăm 40-50 g zilnic, dar nu mai mult. Altfel, există pericolul de a lua în greutate”, ne aten­ţio­nează prof. dr Gheorghe Men­ci­nicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul ne mai sfătuieşte să mâncăm mig­dalele crude, în nici un caz pră­jite. Deoa­rece, prin prăjire, în mig­dale se formează acrilamidă, substanţă care afectează sistemul nervos şi favorizează apariţia cancerului.

 

Proprietăţi

Migdalele conţin o cantitate apreciabilă de fibre alimen­tare – 7 g/100 g. Fibrele îm­bunătăţesc digestia şi sti­mulează procesele naturale de detoxifiere a orga­nis­mului. De asemenea, s-a do­vedit că migdalele reduc din efec­tele nedorite ale fumatului. Asta nu înseamnă că puteţi fuma în continuare dacă mân­caţi migdale. Dar pentru că aceste fructe întăresc sistemul de apărare a organismului, vin într-un fel în ajutorul fumă­to­rilor. Datorită vitaminelor A, E, calciului, fierului, zincului, migdalele ne ajută să luptăm contra radicalilor liberi şi stresului oxidativ indus de substanţele care se găsesc în fumul de ţigară.

 
 

Surse

Migdale (100 g):

Calorii  610

Grăsimi 60-70 g

Proteine            20 g

Calciu   240 mg

Fier      3 mg

Vitamina E        24 mg

Fibre    7 g

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×