x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Minciunile de pe etichete

Minciunile de pe etichete

17 Mar 2006   •   00:00

Citeste eticheta daca vrei sa stii ce mananci! Acesta este indemnul tuturor nutritio-nistilor. Ce ne facem insa daca etichetele ne mai pacalesc din cand in cand?

Citeste eticheta daca vrei sa stii ce mananci! Acesta este indemnul tuturor nutritionistilor. Ce ne facem insa daca etichetele ne mai pacalesc din cand in cand? E-urile, grasimile vegetale hidrogenate si partial hidrogenate (margarina) se pot ascunde pe eticheta in spatele unei denumiri care nu ii spune prea multe omului simplu. "Chiar daca contine capcane, eticheta ramane principala sursa de informatii despre aliment, despre compozitia lui, despre prospetimea lui, despre substantele care ar putea sa ne faca rau", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

E-URILE


Trebuie sa stim sa citim eticheta. Prima pacaleala care apare pe etichetele produselor alimentare este reprezentata de E-uri sau aditivii alimentari. In Romania, etichetarea alimentelor este obligatorie, insa nu se ridica la nivelul celei din Uniunea Europeana sau din Statele Unite ale Americii. Legile romanesti permit producatorilor sa treaca pe eticheta fie denumirea chimica a aditivilor, fie codul numeric format din trei sau patru cifre. "Se spune ca daca nu stii ce inseamna trei E-uri de pe o eticheta, atunci mai bine nu cumperi produsul respectiv. In acest moment, la noi exista tendinta de a nu mai scrie E pe eticheta, ci denumirile chimice ale substantei. Pentru a-si vinde marfa, producatorul pune denumirile chimice in speranta ca majoritatea consumatorilor nu se vor prinde ca este vorba despre E-uri", ne atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi. Daca pe eticheta unui pachet de biscuiti scrie acid benzoic sau benzoat de sodiu, aceste denumiri pot trece neobservate pentru omul simplu. Insa cu totul altfel stau lucrurile daca pe eticheta scrie E 210 (acid benzoic) sau E 211 (benzoat de sodiu). Chiar daca nu stie ca acidul benzoic este folosit pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba, aparitia literei E pe eticheta ii da de gandit cumparatorului.

O alta minciuna prezenta pe etichete se refera la grasimi. In strainatate este obligatorie etichetarea nutritionala a grasimilor. Eticheta arata cate grame de grasimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate se gasesc in produsul respectiv. "Multi producatori romani au consultanti nutritionisti, stiu ca grasimile vegetale hidrogenate si partial hidrogenate – atat de cunoscutele margarine – nu sunt sanatoase, stiu ca acestea accelereaza evolutia afectiunilor inflamatorii si cardiovasculare. Si chiar daca stiu, pe eticheta produselor de patiserie, de exemplu, scriu doar grasimi vegetale, desi nu este corect", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

PRODUSELE LIGHT


Light, dietetic... Aceste proprietati li se atribuie unor sucuri sau dulciuri fara zahar – asa numite "produse light". O alta pacaleala. E adevarat ca in compozitia lor nu intra zaharul, in schimb sunt folositi edulcorantii sau indulcitorii artificiali care sunt mult mai periculosi. Indulcitorii artificiali sunt interzisi celor care depun efort fizic intens, femeilor insarcinate, copiilor, adolescentilor, dar si persoanelor sanatoase. Dulciurile fara zahar au fost create pentru persoanele cu restrictii alimentare, cum sunt diabeticii. In timp insa au inceput sa fie consumate si de cei care doresc sa reduca numarul de calorii din dieta zilnica. Consumatorul este pacalit pentru ca indulcitorii de tipul sorbitol sau manitol sunt echivalenti din punct de vedere caloric cu zaharul – 4 kilocalorii/gram.

Natural este un alt cuvant care ar putea sa ne induca in eroare. De cate ori nu ati citit sintagma "arome identic naturale" pe eticheta unui pachet cu bomboane? "Acestea sunt in realitate arome sintetice, dar suna mai frumos «identic natural» pentru ca omul neglijeaza cuvantul «identic». Ce inseamna identic natural? Componentele unor arome chimice sunt amestecate pentru a mima o aroma naturala", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

SFATUL MEDICULUI


"Hipertensivii, diabeticii trebuie sa fie foarte atenti la eticheta. In conditiile in care doza zilnica recomandata de sare este de 5-6 grame, trebuie sa avem grija ca exista sare ascunsa in alimente. Supele instant, mezelurile, produsele din carne contin pe langa sare si potentiatori de aroma de tipul glutamatilor, guanilatilor care sunt si ei o sursa de sodiu. O alta sursa de sodiu pe care nu o luam in seama este bicarbonatul folosit ca afanator in biscuiti, in produsele de patiserie. Nu numai sarea se ascunde in alimente, ci si zaharul. Pentru diabetici este important sa cunoasca continutul de glucide al unui aliment. In Germania exista dulciuri pentru diabetici pe a caror eticheta scrie BE (bread equivalent – echivalentul in felii de paine, n.r.). Astfel, bolnavul stie ca din ciocolata aceea sase cubulete echivaleaza cu o felie de paine si poate sa isi dozeze foarte bine cantitatea zilnica de glucide", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

INGREDIENTE. O eticheta trebuie sa arate ingredientele unui aliment in ordine descrescatoare din punct de vedere cantitativ, dar si aditivii alimentari. Acestia se adauga in cantitati mici in aliment. Aditivii au rol de conservare, colorare, de ingrosare, de potentare a aromei alimentului.

VALABILITATE. "Eticheta precizeaza termenul de valabilitate, care este foarte important. Nu trebuie sa consumam alimente care au termenul de valabilitate depasit pentru ca in acest caz creste pericolul de toxiinfectie alimentara", ne atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

AVERTISMENTE. Contine fenilalanina! Poate contine urme de gluten! Acest produs nu contine lactoza! Sunt cateva dintre avertismentele care se gasesc pe etichete si la care trebuie sa fie atente persoanele cu fenilcetonurie (intoleranta la fenilalanina), celiakie (intoleranta la gluten) sau intoleranta la lactoza.

STIRI
MAGNEZIU. Regimul alimentar bogat in magneziu previne aparitia sindromului plurimetabolic. Sunt diagnosticati cu sindrom plurimetabolic acei pacienti care sufera de obezitate, hipertensiune arteriala, care au colesterol si glicemie mare. Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au tinut sub observatie 4.600 de americani. Timp de 15 ani, ei au studiat legatura dintre regimul alimentar al subiectilor si riscul de a dezvolta sindromul plurimetabolic. S-a dovedit ca persoanele care au o dieta bogata in surse de magneziu prezinta un risc scazut de imbolnavire. Printre cele mai bogate surse de magneziu se numara nucile, migdalele, spanacul, avocado, bananele, fructele uscate, cerealele.

SARE. In afara de hipertensiune si ateroscleroza, alimentele sarate si fumatul pot sta la originea arsurilor gastrice sau refluxului gastro-esofagian. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia. Se pare ca persoanele care prefera alimentele sarate sufera din cauza arsurilor mult mai frecvent decat cele care prefera sa manance nesarat sau sa adauge doar putina sare in mancare.

PORTOCALE. Nutritionistii considera ca prin continutul ridicat de potasiu si vitamine, portocalele sunt de mare ajutor hipertensivilor, celor care sufera de ateroscleroza, boli hepatice, obezitate. Acestor bolnavi li se recomanda ca dimineata si seara sa bea cate un pahar cu suc de portocale proaspat stors sau sa manance una-doua fructe. Sucul de portocale are proprietati antiinflamatoare, antivirale si antialergice. De asemenea este o foarte buna metoda de scadere a nivelului colesterolului.
×
Subiecte în articol: eticheta alimentatie echilibrata