x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ministerul Agriculturii nu se implică in scandalul OMG

Ministerul Agriculturii nu se implică in scandalul OMG

de Nicoleta Catana    |    12 Sep 2007   •   00:00

Membrii Greenpeace au protestat impotriva organisemelor modificate genetic (OMG) cu prilejul unui miting desfăşurat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).



Membrii Greenpeace au protestat impotriva organismelor modificate genetic (OMG) cu prilejul unui miting desfăşurat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Asaltul activiştilor Greenpeace asupra clădirii MADR a avut suportul Greenpeace International, care a participat prin proprii reprezentanţi la această acţiune. De pe acoperişul clădirii in care lucrează oficialii ministerului s-a desfăşurat un baner de 16 metri lungime, iar intrarea in instituţie a fost acoperită cu un afiş care atenţiona "Contaminarea cu OMG incepe aici". Coordonatorul campaniei Greenpeace anti-OMG, Gabriel Păun, a declarat că organismele modificate genetic au fost contaminate incepănd de la Ministerul Agriculturii, care tolerează cultivarea de porumb, soia, cartofi şi chiar prun contaminate cu astfel de substanţe. Acesta a completat că activiştii Greenpeace au descoperit recent 332 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic de tip MON810 in mai multe regiuni ale ţări, precum Brăila, Călăraşi, Vaslui şi că in 2005 Greenpeace Romănia a sesizat autorităţile asupra a 16 cazuri de astfel de culturi, dintre care 12 erau de porumb şi soia. Păun se plănge că noul ministru al agriculturii refuză dialogul cu asociaţia, deşi reprezentanţii Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile are elaborată o legislaţie de interzicere a cultivării plantelor şi legumelor modificate genetic.


PĂRERI. Tot in cadrul aceleiaşi manifestări, Myrto Pispini din cadrul Greenpeace International a opinat că autorităţile romăne trebuie să urmeze exemplul altor ţări din Uniunea Europeană, precum Polonia, Ungaria, Austria şi Grecia, care au interzis plantele modificate genetic, şi că Romănia se află la o răscruce: fie va continua să fie locul de joacă a unor companii precum Monsanto, supunănd cetăţenii la riscuri inacceptabile asupra sănătăţii, fie va avea o agricultură durabilă cu beneficii atăt pentru fermieri căt şi pentru oameni. In urma acestei acţiuni de protest Ministerul Agriculturii a organizat o conferinţă de presă in care a declarat că nu va lua o decizie imediată de interzicere a organismelor modificate genetic (OMG), propunănd ca, in urma unor dezbateri la nivel local, producătorii agricoli să decidă dacă vor sau nu să cultive astfel de plante; şi propune organizarea unor dezbateri la nivel local, la care să participe atăt reprezentanţi ai direcţiei agricole judeţene, ai autorităţilor de mediu, dar şi Greenpeace, astfel incăt agricultorii să fie informaţi asupra tuturor aspectelor privind cultivarea OMG.


IMPARŢIAL. Secretarul de stat Gheroghe Albu a declarat că, in opinia lui, este bine ca la nivel local, direcţiile agricole judeţene, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Greenpeace să aibă o discuţie cu producătorii agricoli, aducăndu-le la cunoştinţă toate aspecetele problemei, iar producătorii să aleagă dacă vor sau nu cultive. Totodată, MADR precizează că instituţia nu poate să ia o decizie de interzicere a OMG, aceasta fiind de competenţa Ministerului Mediului. Testele realizate in Insula Mare a Brăilei, efectuate la sesizarea Greenpeace, vor fi refăcute, intrucăt asociaţia a reclamat că inspectorii nu au respectat normele din domeniu.


IMPLICARE. Singurii parlamentari care s-au implicat in această problemă au fost cei din Partidul Conservator, care au depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care propun ca toate produsele alimentare care conţin organisme modificate genetic să aibă aplicată pe etichetă o bulină galbenă, mare căt 30% din suprafaţa etichetei, care să atenţioneze cumpărătorul asupra acestui fapt. Vicepreşedintele PC Sabin Cutaş a făcut această precizare, arătănd că acest lucru este necesar pentru a atrage atenţia consumatorului că produsul respectiv conţine organisme modificate genetic şi să decidă in cunoştinţă de cauză dacă il cumpără sau nu. Purtătorul de cuvănt al PC, Bogdan Ciucă a adăugat că de curănd Guvernul a dat o hotărăre potrivit căreia pe aceste produse trebuie să se menţioneze, "undeva pe 0,9% din suprafaţa etichetei", că acestea conţin organisme modificate genetic. Potrivit acestuia, pentru această iniţiativă legislativă, PC a primit felicitări din partea organizaţiei Greenpeace.



Â

×