x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Minunile ciocolatei asupra organismului

Minunile ciocolatei asupra organismului

25 Feb 2019   •   18:30
Minunile ciocolatei asupra organismului

Beneficiile ciocolatei asupra sănătăţii sunt cunoscute încă din antichitate când boabele de cacao erau folosite ca monede de schimb. Aztecii credeau că acestea sunt un cadou din partea zeului înţelepciunii. Este bogată în magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, seleniu, cupru şi mangan, dar conţine şi vitamine din complexul de B-uri.

Consumul de ciocolată contribuie la reducerea efectelor bolii Alzheimer prin încetinirea procesului de degradare a celulelor nervoase şi contribuie la îmbunătăţirea performanţei şcolare la copii.

Conţine teobromină şi feniletilamină, care fac parte din categoria amfetaminelor, acestea având rolul de a creşte activitatea neurotransmiţătorilor. Teobromina întrăreşte inima şi ajută la dilatarea arterelor, reducând cu 40% riscul de preeclampsie la femeile însărcinate. Aceasta înseamnă creşterea tensiunii arteriale după săptămâna a 20-a de sarcină.

Ciocolata se află printre primele 20 de alimente ale tinereţii. Este bogată în flavonoide şi catechine care au proprietăţi antioxidante. Flavonoidele ajută şi la prevenirea bolilor cardiovasculare întrucât ajută la scăderea colesterolului şi protejează elasticitatea pereţilor vaselor de sânge.

Polifenolii din cacao ajută la scăderea şi reglarea tensiunii arteriale şi împiedică apariţia diabetului zaharat de tip II, frecvent la persoanele în vârstă.

Consumul de ciocolată neagră cu două ore înainte de masă scade pofta de mâncare şi te ajută astfel să slăbeşti. Mai mult, este recomandat să înlocuieşti gustările nesănătoase dintre mese, indiferent dacă sunt dulci ori sărate, cu ciocolată.

 

Antidepresiv natural

La început ciocolata a fost preparată sub formă de băutură şi se considera că are puteri afrodisiace. Aceasta stimulează producerea endorfinelor, supranumite şi hormonii fericirii, care îţi vor da o stare de bună dispoziţie. Specialiştii sunt de părere că 40 de grame de ciocolată neagră pe zi reduc stresul şi combat depresia. Conţinutul ridicat de magneziu are un efect relaxant asupra musculaturii şi un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul creierului. Mai mult, ciocolata albă are un conţinut ridicat de dopamină care are un efect relaxant şi te ajută să dormi mai bine.

 

 

Tabletele simple de ciocolată sunt de preferat în locul celei cu lapte, a biscuiţilor şi prăjiturilor cu cremă. Cea mai indicată este ciocolata neagră pentru că are puţine grăsimi şi zaharuri.

 

×