x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mirodenii în loc de sare

Mirodenii în loc de sare

de Georgeta Licsandru    |    29 Feb 2008   •   00:00
Mirodenii în loc de sare

AVANTAJ ● Condimentele stimulează arderea grăsimilor
Câteva boabe de piper sau de muştar adăugate în mâncărurile grele uşurează digestia şi previn balonările. Condimentele pot înlocui sarea în unele alimente, prevenind afecţiunile cardiovasculare.


AVANTAJ ● Condimentele stimulează arderea grăsimilor
Câteva boabe de piper sau de muştar adăugate în mâncărurile grele uşurează digestia şi previn balonările. Condimentele pot înlocui sarea în unele alimente, prevenind afecţiunile cardiovasculare.


Condimentele sunt substanţe de origine vegetală, fără valoare nutritivă, care sunt adăugate în alimente în cantităţi mici pentru a le da un gust şi un miros plăcut. "Deşi conţin o cantitate relativ mică de vitamine, minerale sau fibre alimentare, condimentele au acţiune bacteriostatică şi bactericidă demonstrată şi un efect de conservare asupra alimentelor. S-a demonstrat că piperul, chimenul, coriandrul împiedică distrugerea celulelor de către radicalii liberi. În acest mod pot fi prevenite îmbătrânirea precoce, afecţiunile cardiovasculare şi unele forme de cancer", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


PIPER, MUŞTAR. Atunci când vrem să reducem consumul de sare, putem folosi cu încredere piper, coriandru, muştar. În acest fel sunt prevenite bolile cardiovasculare care sunt asociate în multe cazuri cu dietele bogate în sare. Condimentele iuţi –piperul, boabele de muştar – pot fi o soluţie şi în curele de slăbire. Acestea stimulează metabolismul şi intensifică arderile de grăsimi. Studiile au arătat de asemenea că adăugarea condimentelor în salate, în mâncăruri contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, la scăderea colesterolului. Aceste proprietăţi se datorează terpenoizilor, nişte substanţe cu rol anticoagulant care se găsesc în mirodenii. Uleiurile volatile conţinute de condimente au acţiune farmacologică foarte pronunţată. Unele condimente pot creşte tensiunea arterială, altele o pot scădea tocmai datorită uleiurilor conţinute.


EFECTE. "Piperul nu este recomandat persoanelor care au probleme cu tensiunea. Însă aceste persoane pot adăuga în mâncare seminţe de fenicul. Piperul, seminţele de muştar au proprietăţi revigorante, excitante, de aceea persoanele foarte agitate ar face bine să le evite", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


De reţinut

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia să nu abuzăm de mirodenii. Condimentarea în exces a salatelor, a mâncărurilor poate avea efect iritant asupra mucoasei gastrice. Persoanele cu sindromul colonului iritabil trebuie să evite alimentele prea condimentate. Dacă sunt consumate cu moderaţie însă, condimentele au efecte benefice dovedite. Foile de dafin, folosite la prepararea cărnii şi a peştelui, stimulează sistemul imunitar. Piperul, seminţele de muştar au proprietăţi revigorante, excitante, de aceea persoanele foarte agitate ar face bine să le evite. De asemenea, piperul negru stimulează sistemul imunitar şi favorizează detoxifierea ficatului. Iar seminţele de anason cresc pofta de mâncare, fiindu-le recomandate persoanelor anorexice.


×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă