x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mituri despre psihoterapie: ce este adevărat și ce este fals

Mituri despre psihoterapie: ce este adevărat și ce este fals

18 Oct 2024   •   17:47
Mituri despre psihoterapie: ce este adevărat și ce este fals

Ședințele de psihoterapie online au devenit din ce în ce mai accesibile și sunt recunoscute ca o formă eficientă de tratament pentru diverse probleme de sănătate mentală. Dezvoltarea personală, consilierea în carieră și formarea unor relații sănătoase fac, de asemenea, parte din acest proces, ajutând multe persoane să depășească anumite dificultăți ce le poate împiedica să îşi trăiască în mod normal viaţa și să le redea încrederea în sine pentru a avea parte de un trai mai bun.

Cu toate acestea, cei de la PLESO sunt de părere că există multe mituri, atât în offline, cât și în online, care fac ca mulți oameni să renunțe din cauza prejudecăților, provocate în special de prieteni și familie.

Mituri adevărate

1. Necesită timp și răbdare

Acest mit este adevărat: multe persoane doresc soluții rapide pentru a-și rezolva problemele și pentru a scăpa de plata mai multor ședințe. Schimbările profunde ale modului în care o persoană gândește, simte și reacționează nu se întâmplă dintr-o dată. Fiecare problemă discutată în cadrul unei ședințe de psihoterapie poate fi un bun punct de plecare în identificarea adevăratelor probleme, rezultatul fiind unul lent, dar constant şi de durată.

2. Terapia este inconfortabilă și plină de provocări

Apelarea la psihologi online este una dintre cele mai bune soluții, deoarece totul se va desfășura într-un mediu sigur, susținător și direct din confortul propriei locuințe. Nu este un proces ușor, deoarece anumite traume și emoții neplăcute care au fost evitate mult timp vor trebui discutate pentru a rezolva problema actuală.

3. Relația cu psihologul este importantă

Studiile arată că această relație dintre pacient și psiholog este unul dintre cei mai importanți factori pentru ca procesul să fie de succes. Încrederea este cheia pentru ca orice persoană să se poată deschide complet în fața psihologului și să se implice activ în schimbarea pe care o dorește.

Mituri false

1. Psihoterapia oferă soluții imediate

Acest mit este fals deoarece o singură sesiune nu va putea rezolva toate problemele, indiferent de gravitatea lor. Implicarea și timpul sunt necesare pentru a răspunde tuturor nevoilor, astfel încât să fie identificată și rezolvată cauza în timp. Ședințele implică auto-reflecție, schimbări comportamentale și, uneori, confruntarea cu amintiri și sentimente mai puțin plăcute.

2. Se vorbește doar despre copilărie

Există anumite forme de terapie care necesită relatarea anumitor momente din copilărie, însă acest lucru nu se aplică în toate cazurile. Mulți terapeuți folosesc abordări bazate pe prezent și viitor pentru a-i ajuta pe pacienți să își stabilească obiectivele și să dezvolte strategii bine definite pentru a le atinge.

3. Doar oamenii cu probleme au nevoie de psihologi

Acesta este probabil unul dintre cele mai dăunătoare și false mituri, datorită stigmatizării sociale. Concepțiile greșite conform cărora doar persoanele cu boli mentale au nevoie de ajutor au determinat multe persoane să renunțe la aceste ședințe. În cadrul terapiei se pot discuta multe aspecte legate de cum doritorii își pot schimba viața sau relațiile, atât cele legate de locul de muncă, cât și cele personale, fiind o resursă valoroasă pentru o stare emoțională echilibrată.

Psihoterapia este un proces complex și personal, iar selectarea celui mai bun psiholog poate fi acum mult mai ușor de realizat pe Pleso. Aici se află multe persoane calificate, pregătite să sară în ajutorul oricui dorește să facă o schimbare în viața sa, dar și să poarte discuții libere despre orice problemă ar întâmpina. O nouă călătorie poate fi mereu o provocare plină de anxietate, însă rezultatul final poate aduce beneficii pe toate planurile pentru o viață plină de claritate și liniște sufletească.

 

×