x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mix de E-uri şi grăsimi

Mix de E-uri şi grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    23 Mai 2007   •   00:00
Mix de E-uri şi grăsimi

CE BEM, CE MĂNCĂM

Specialistul recomandă folosirea unor ingrediente de foarte bună calitate pentru ca produsul finit să fie echilibrat din punct de vedere nutriţional.


Specialistul recomandă folosirea unor ingrediente de foarte bună calitate pentru ca produsul finit să fie echilibrat din punct de vedere nutriţional.


Produsul analizat prezintă o variantă destul de ieftină şi rapidă de preparat pizza. Numai că trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce conţine praful pentru realizarea blatului. Cu restul ingredientelor trebuie să venim noi. Eticheta "Darling pentru praf de pizza-pizza mix" ne enumeră următoarele ingrediente: "Făină de grău, grăsimi vegetale hidrogenate, sirop de glucoză, proteină din lapte, zahăr, glucono delta lactona (E 575), sare, bicarbonat de sodiu (E 500); emulsificator: mono şi digliceride ale acizilor graşi (E 471); stabilizatori: trifostat pentasodic (E 339), fosfat tricalcic (E341)". De asemenea, producătorul ii avertizează pe alergici că produsul conţine: făină de grău şi proteină din lapte.


ANALIZĂ. Produsul analizat este o mixtură de făină de grău al cărei grad de extracţie (dacă este măciniş integral, făină albă, neagră) nu este specificat cu grăsimi vegetale hidrogenate in cantitate mare. De acest fapt ne dăm seama pentru că sunt al doilea ingredient din compoziţia produsului. Din lista de ingrediente rezultă că acest mix pentru blat de pizza conţine un exces de glucide şi grăsimi vegetale hidrogenate periculoase pentru sănătate. De asemenea, conţine surse de fosfaţi din aditivii adăugaţi (E339 şi E341) pe lăngă cele naturale din făină, sub forma fitaţilor, care pot impiedica absorbţia şi fixarea optimă a calciului in sistemul osos, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pentru ca pizza rezultată ca produs finit să compenseze dezechilibrul nutriţional al blatului ar trebui adăugate numai ingrediente de bună calitate şi cu valoare nutriţională ridicată.


CONCLUZII. Specialistul nu recomandă blatul rezultat din mix diabeticilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, femeilor insărcinate şi care alăptează, bolnavilor de osteoporoză, celor cu intoleranţă la gluten (celiachie).
Producătorul nu specifică valoarea nutriţională a prafului pentru pizza. Din această cauză nu se poate afla valoarea energetică şi nici valoarea proteinelor, a glucidelor şi a lipidelor din produsul analizat.

×
Subiecte în articol: bun de consum