x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Monte Bianco - Desert rece din apă şi E-uri

Monte Bianco - Desert rece din apă şi E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    10 Iul 2008   •   00:00
Monte Bianco - Desert rece din apă şi E-uri

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Îngheţata are 7 aditivi
Ingredientul principal al acestei îngheţate este apa, în care producătorul a amestecat lapte praf şi aditivi alimentari. Rezultatul este un produs care trebuie consumat cu precauţie.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Îngheţata are 7 aditivi
Ingredientul principal al acestei îngheţate este apa, în care producătorul a amestecat lapte praf şi aditivi alimentari. Rezultatul este un produs care trebuie consumat cu precauţie.

Îngheţata de vanilie cu topping de ciocolată Monte Bianco este un desert care ar trebui evitat de copii din cauza compoziţiei sale. De pe etichetă, lipită pe spatele cutiei, aflăm că are următoarele ingrediente: apă, zahăr, lapte degresat rehidratat, lapte integral rehidratat, topping de ciocolată (10%: apă, zahăr, sirop de glucoză, unt de cacao, masă de cacao, cacao pulbere, lapte praf degresat, emulgator: lecitină E 322, substanţe de stabilizare: gumă xantan E 415, substanţe odorizante naturale şi natural identice, conservanţi: sorbat de potasiu E 202), grăsime vegetală – ulei de nucă de cocos, zer pudră, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, stabilizatori: făină din seminţe de grîu, caragenan E 407, făină din seminţe de carruba E 410, aromă identic naturală, colorant tartrazină E102”.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: îngheţată obţinută din apă, zahăr, lapte integral şi degresat, sirop de glucoză, pulbere de cacao şi unt de cacao şi o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor, îngroşătorilor, coloranţilor chimici de sinteză (E 102). Profilul nutriţional al produsului este dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat, periculos pentru pancreasul endocirn. De asemenea, îngheţata are un conţinut de lipide animale saturate aterogene provenite din laptele integral, care împreună cu glucidele imprimă produsului o densitate energetică ridicată. Îngheţata are surse ascunse de lactoză din lapte. Colorantul chimic de sinteză tartrazină poate avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile şi în special suferinzilor de ADHD.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, hipertensivilor, suferinzilor de maladii cardio şi cerebrovasculare, cancere. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide din produs. Cei cu sensibilitate la lactoză vor testa în prealabil produsul.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum