x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Montreal, oraşul festivalurilor

Montreal, oraşul festivalurilor

de Alex Botusan    |    06 Iul 2008   •   00:00
Montreal, oraşul festivalurilor

OFERTĂ ● Invitaţie la cultură şi entertainment
Fără a se face vreo excepţie, în fiecare lună a anului, la Montreal – oraşul simbol al provinciei canadiene Quebec – are loc cel puţin cîte un festival.



OFERTĂ ● Invitaţie la cultură şi entertainment
Fără a se face vreo excepţie, în fiecare lună a anului, la Montreal – oraşul simbol al provinciei canadiene Quebec – are loc cel puţin cîte un festival.

Startul evenimentelor l-a dat, în prima lună a anului, Salonul Auto de la Montreal, desfăşurat în 2008 între 18 şi 27 ianuarie, un festival al "cailor-putere". Februarie a găzduit alte trei manifestări de tradiţie: Festivalul Voix des Amériques (Vocile Americii), Festivalul Luminilor (Montréal en Lumiére) şi Întîlnirile cinefililor din Québec. În martie au avut loc Festivalul Internaţional de Artă Cinematografică, Festivalul Americii Latine, dar şi parada de Ziua Sfîntului Patrick. Aprilie a rezervat publicului Festivalul de Film African – Vues d’Afrique, La Braderie de mode québécoise (un eveniment dedicat modei), precum şi un festival de literatură. În luna mai a avut loc Salonul muzicii de cameră, Bienala de la Montreal, Festivalul de Film Underground, Festival TransAmériques, Ziua Muzeelor din Montréal (25 mai), Féria du vélo (pentru iubitorii de ciclism), Festivalul de muzică tehno şi… Festivalul Berii (Le Mondial de la bière). Luna iunie a găzduit Sunete pentru popor, un melanj de genuri muzicale, Nuit blanche sur tableau noir, Marele Premiu de la Montreal la Formula 1, St – Ambroise Fringe Festival, Terres En Vue (Terra în ilustrate), Festivalul Internaţional de Artificii şi cel de jazz (26 iunie-6 iulie). 1 iulie a fost încărcat de evenimente, fiind Ziua Internaţională a Canadei, iar între 3 şi 21 se desfăşoară Festivalul de Film Fantasia, urmat de Festival International de Lanaudiére de muzică clasică, Festivalul de Comedie – Juste pour rire (10-20 iulie), Festivalul de Reggae, Les FrancoFolies (Nebunia francofonă), Otakuthon anime festival (festival de animaţie în stil japonez) şi Divers / Cité, o paradă a minorităţilor sexuale (27 iulie-3 august). Cea de-a opta lună a anului găzduieşte St – Jean – sur – Richelieu, competiţia împătimiţilor de baloane cu heliu, zepeline şi alte "creaturi", Fête des enfants, Festivalul Internaţional de Film de la Montreal. Septembrie este dedicat artei fotografice, fiind Mois de la Photo. Totodată, va avea loc La Magie des Lanternes, iar în ziua de 14 sînteţi aşteptaţi la Maratonul de la Montreal. În octombrie este programat Festivalul de muzică pop (1-5 oct.), Festival du Nouveau Cinema (8-19 oct.), precum şi La Grande Mascarade, nebunia Halloween-ului. Noiembrie este rezervat pentru lectură – Salon du Livre (19-24), urmat de Rencontres Internationales du Documentaire. Sfîrşitul lunii este "condimentat" de Image + Nation – Festivalul de Film LGBT. În decembrie, între 7 şi 22, va avea loc Salon des métiers d’art (Salonul de profesii artistice).

×