x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mult prea mult zahăr

Mult prea mult zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    17 Iun 2008   •   00:00
Mult prea mult zahăr

CE BEM, CE MÎNCĂM  ● Produsul are foarte multe calorii
Cantitatea foarte mare de zaharuri din acest produs poate pune în pericol pancreasul endocrin, dar şi pe cel exocrin. De asemenea, imprimă şi o valoare energetică foarte ridicată.



CE BEM, CE MÎNCĂM  ● Produsul are foarte multe calorii
Cantitatea foarte mare de zaharuri din acest produs poate pune în pericol pancreasul endocrin, dar şi pe cel exocrin. De asemenea, imprimă şi o valoare energetică foarte ridicată.

Casali este un produs zaharos "cu interior cremos cu căpşuni, acoperit cu ciocolată (31%)", care are în compoziţie: "Zahăr, glucoză – sirop de fructe, masă de cacao, unt de cacao, pulpă de banană, umidifiant: sorbitol E 420, dextroză, lapte praf integral, căpşuni congelate (este egal cu 8% căpşuni proaspete în spumă), acizi: acid citric E 330, gelatină, agent gelifiant – agar – agar E 406, arome, zer pudră, lapte dulce, emulgator: lecitină de soia E 322, colorant carmin E 120, amidon din grîu. Substanţă uscată din cacao: minim 46% în ciocolată". 100 de grame de produs aduc un aport caloric de 1.600 kj (380 kcal) şi proteine 2g, carbohidraţi 68 g, grăsimi 12 g.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat (zaharoză, glucoză), dar şi cu absorbţie lentă (amidon). În urma consumului repetat al desertului, pancreasul endocrin, dar şi cel exocrin vor fi agresate şi vor fi obligate ca într-o perioadă foarte scurtă să producă o cantitate mai mare de insulină. Produsul conţine şi o sursă de lactoză, de care consumatorii cu intoleranţă trebuie să ţină cont. În compoziţie intră şi un colorant antrachinonic (E 120 carmin), care poate provoca alergii, rinite, astm sau erupţii cutanate. De asemenea, poate determina apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare copiilor (ADHD). Aditivul este interzi celor care au sensibilitate la aspirină. Din compoziţie rezultă că produsul are şi o densitate energetică ridicată (380 kcal/ 100 de grame).

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, celor cu intoleranţă la lactoză, persoanelor cu sindrom metabolic. Celelalte categorii de consumatori îl pot utiliza cu moderaţie în contextul unei diete variate şi echilibrate, bogată în fructe şi legume proaspete, ne spune specialistul nostru. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.

×
Subiecte în articol: bun de consum