DE SEZON ● Un desert sănătos cu puţine calorii
Ştiţi de ce murele au culoarea aproape neagră? Pentru că sînt foarte
bogate în antocianidine, substanţe antioxidante care combat efectele
îmbătrînirii. Aşa se explică de ce murele contribuie la prevenirea
bolilor neurodegenerative, cardiovasculare şi a cancerului.
DE SEZON ● Un desert sănătos cu puţine calorii
Ştiţi de ce murele au culoarea aproape neagră? Pentru că sînt foarte bogate în antocianidine, substanţe antioxidante care combat efectele îmbătrînirii. Aşa se explică de ce murele contribuie la prevenirea bolilor neurodegenerative, cardiovasculare şi a cancerului.
Sînt revigorante şi hidratante. Conţin vitamine şi minerale care ne protejează sănătatea. Stimulează digestia şi favorizează eliminarea toxinelor. Iată numai cîteva dintre motivele pentru care este bine să mîncăm zilnic o porţie de mure. Acum este momentul unei astfel de cure, pentru că murele se coc în august.
Murele sînt recunoscute pentru conţinutul bogat în antocianidine, substanţele care dau acestor fructe culoarea închisă, dar şi proprietăţile antioxidante. Antocianidinele anihilează acţiunea radicalilor liberi (vinovaţi de apariţia îmbătrînirii precoce). Astfel, antocianidinele ţin la distanţă bolile neurodegenerative şi cardiovasculare. Studiile au demonstrat că aceste substanţe favorizează producerea de noi celule la nivelul vaselor de sînge, ceea ce explică rolul în privinţa protecţiei cardiovasculare.
S-a demonstrat de asemenea că murele pot contribui la prevenirea unor forme de cancer din sfera digestivă (de colon, de stomac). Acidul cumaric şi acidul cloroge-nic – care se găsesc în aceste fruc-te – împiedică formarea substanţelor cancerigene. Oamenii de ştiinţă au dovedit că murele sînt la fel de eficiente şi în privinţa reducerii riscului de cancer al gurii. În cadrul testelor, murele au redus cu 44% dezvoltarea tumorilor la nivelul gurii.
DIGESTIE. Murele proaspete au proprietăţi depurative şi antidiareice în acelaşi timp. Aceste fructe reglează tranzitul digestiv, prevenind atît diareea, cît şi constipaţia. Efectele benefice asupra digestiei se datorează cantităţii mari de taninuri (cu proprietăţi astringente), care se găsesc în mure. Totodată, fibrele alimentare pe care le conţin murele favorizează procesul de detoxifiere a organismului.
100 de grame de mure au doar 25 de calorii. De aceea, aceste fructe pot fi consumate la discreţie de cei care vor să slăbească. Şi persoanele cu diabet pot mînca mure fără teamă, deoarece conţin puţine zaharuri. Ba chiar murele sînt indicate diabeticilor, pentru că au proprietăţi hipoglicemiante.
Ceai
Frunzele de mur fac parte din nomenclatorul plantelor medicinale şi sînt folosite pentru efectele tonice, dar mai ales astringente. Infuzia din frunze de mur se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Este indicată în tulburări digestive.100 g mure
Calorii 25
Vitamina C 25 mg
Vitamina A 45 mg
Vitamina E 2 mg
Potasiu 160 mg
Calciu 41 mg
Fier 1 mg
Fibre alimentare 3 g
Citește pe Antena3.ro