CE BEM, CE MĂNCĂM
Produsul analizat conţine o cantitate foarte mare de zaharuri, motiv pentru care copiii, supraponderalii, suferinzii de afecţiuni cardiovasculare şi hepaticii trebuie să fie foarte atenţi cănd il consumă.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Dacă reuşiţi să citiţi eticheta batonului de cereale Nesquik, veţi afla că este dezechilibrat nutriţional şi conţine o cantitate foarte mare de zaharuri.
Batonul "de cereale cu gust delicios de ciocolată Nesquik" are o listă de ingrediente foarte lungă. Ca să o citeşti, este nevoie de o lupă, pentru că literele sunt foarte mici şi au o culoare asemănătoare cu cea a ambalajului. Totuşi, am reuşit să aflăm ce conţine: "cereale 29,5% (griş de porumb 12,7%, făină integrală de grău 10,6%, făină de grău 4,4%, ovăz integral 1,8%), sirop de glucoză, zahăr, ulei vegetal, lapte condensat dulce 10,1% (lapte, zahăr), lapte praf condensat 8,3%, sirop de zahăr invertit, agenţi de umezire (sorbitol E420, glicerină E 422), maltodextrină, cacao pudră, dextroză, cacao cu conţinut redus de grăsime, emulgator (lecitină de soia E 322), sare, antioxidanţi (acid asorbic E 300, extract bogat in tocoferol, alfa-tocoferol E 307), aromă, corector de aciditate (fosfat trisodic E 339), vitamine (niacină, acid pantotenic, vitamina B6, riboflavină (vit. B2), tianină (vit.B1), acid folic, vitamina B12), şi minerale (calciu, fier). Produsul conţine gluten şi poate conţine urme de arahide, migdale şi alte fructe in coajă". Cu aceleaşi litere mici, producătorul specifică şi care sunt valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: valoare energetică 1.779 kj/423 kcal, proteine 7,1 g, glucide 67,0 g, lipide 14,0 g, vitamine şi minerale 100 g, tianină (vit. B1 0,98 mg, riboflavină (vit. B2) 1,12 mg, niacină 12,61 mg, vitamina B6 1,41 mg, acid folic 140 (g, vitamina B12 0,70 (g, acid pantotenic 4,20 mg, calciu 960 mg, fier 9,80 mg.
ANALIZĂ. Batonul are o valoare energetică mare şi un profil nutriţional dezechilibrat, cu un mare exces de glucide cu index glicemic ridicat şi un conţinut semnificativ de grăsimi vegetale şi de origine animală (din lapte), ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, produsul mai conţine şi o sursă de fosfat, de care trebuie ţinut cont, in contextul in care acesta se regăseşte in multe alte alimente.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat a fi consumat frecvent de către copii, supraponderali, obezi, suferinzi de afecţiuni cardiovasculare, hepatici. De asemenea, specialistul spune că este contraindicat diabeticilor şi interzis celiachicilor.
Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele pe care acestea le au asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe adresa de e-mail bundeconsum@ jurnalul.ro. Ne puteţi trimite sugestiile dumneavoastră la nr. de fax 021-318.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau produs alimentar, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale specificate de producători pe eticheta acestuia, fără a-i prezenta produsul care urmează să fie analizat.
Citește pe Antena3.ro