x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Neuronilor le place cafeaua

Neuronilor le place cafeaua

de Georgeta Licsandru    |    06 Sep 2008   •   00:00
Neuronilor le place cafeaua

SOLUŢIE  ●  Boala Alzheimer, prevenită cu cafeină
Două-trei ceşti de cafea zilnic protejează neuronii şi previn degradarea funcţiilor mentale apărute o dată cu înaintarea în vîrstă. Efectul neuroprotector se datorează cafeinei, substanţă existentă în boabele de cafea.



SOLUŢIE  ●  Boala Alzheimer, prevenită cu cafeină
Două-trei ceşti de cafea zilnic protejează neuronii şi previn degradarea funcţiilor mentale apărute o dată cu înaintarea în vîrstă. Efectul neuroprotector se datorează cafeinei, substanţă existentă în boabele de cafea.

Creşte viteza de reacţie. Înlătură oboseala şi ne ajută să ne trezim mai repede. Susţine activitatea mentală, motiv pentru care este folosită de studenţi în perioada examenelor. Acestea sînt proprietăţile bine cunoscute ale cafelei. În ultimii ani, studiile au asociat consumul de cafea cu reducerea riscului de Alzheimer. Astfel, persoanele care beau zilnic două-trei ceşti cu cafea prezintă un risc mai mic de a suferi de boala Alzheimer la vîrsta a treia, arată un studiu efectuat la Nestle Research Center din Laussane (Elveţia).

PROPRIETĂŢI. Efectul neuroprotector al cafelei se datorează cafeinei. Această substanţă stimulează activitatea cerebrală şi viteza de transmitere a informaţiilor la nivelul creierului, protejînd în acelaşi timp celulele nervoase. Cafeina stimulează circulaţia sangvină către creier, creşte performanţele intelectuale şi îmbunătăţeşte memoria, prevenind pe termen lung declinul funcţiilor mentale cu care se asociază boala Alzheimer. Această boală afectează un vîrstnic din patru. Această boală cauzează o pierdere treptată, dar ireversibilă a funcţiilor mentale. În primă fază, pacienţii au probleme de memorie, dificultăţi în a recunoaşte unele cuvinte. Pe măsură ce boala evoluează, pacienţii nu îşi mai recunosc familia, au grave tulburări de personalitate. Pentru prevenirea bolii Alzheimer avem nevoie de o doză zilnică de 250-300 mg cafeină, cam atît cît se găseşte în două-trei ceşti de cafea. O ceaşcă de cafea obişnuită conţine 60-180 mg de cafeină. Specialiştii atrag atenţia că doar cafeina din cafea este asociată cu creşterea performanţelor cognitive. Cafeina din ceaiul negru, ciocolată, băuturi răcoritoare nu are aceleaşi efecte în prevenirea Alzheimerului. Avantajul cafelei constă în cafeină care conţine polifenoli, substanţe cu proprietăţi antioxidante ce previn îmbătrînirea precoce.

Cafeina

Multe persoane susţin că nesul (cafeaua solubilă) este mai tare decît cafeaua măcinată. Acest lucru depinde însă de cantitatea de cafea folosită. O linguriţă de cafea măcinată conţine de două ori mai multă cafeină decît o linguriţă de cafea solubilă. În ceea ce priveşte conţinutul de cafeină, o ceaşcă de cafea obişnuită conţine 60-180 mg cafeină, aceeaşi cantitate de cafea solubilă – 30-120 mg. Chiar şi cafeaua decofeinizată mai păstrează urme de cafeină – 3 mg/o ceaşcă. Datorită cafeinei, fibrelor, cafeaua ajută la menţinerea greutăţii, prevenirea cancerului şi a îmbătrînirii. În ciuda efectelor benefice, specialiştii recomandă maximum trei-patru ceşti de cafea zilnic. În cazul consumului excesiv apar tremurături, transpiraţie, insomnii, palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale.

×