x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nitraţii din legume

0
Autor: Nicoleta Catana 10 Iun 2008 - 00:00

Comitetul pentru Contaminaţi din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară a demarat o campanie de măsurare a riscurilor, dar şi beneficiile pe care le  reprezintă nitraţii şi nitriţii la fructe şi legume, în urma căreia a conchis că datorită efectelor benefice pe care acestea le au, riscul contaminării de nitraţi din ele dispare

Comitetul pentru Contaminaţi din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a demarat o campanie de măsurare a riscurilor, dar şi beneficiile pe care le  reprezintă nitraţii şi nitriţii la fructe şi legume, în urma căreia a conchis că datorită efectelor benefice pe care acestea le au, riscul contaminării de nitraţi din ele dispare. Fructele şi legumele sînt componente esenţiale ale unei diete sănătoase, iar consumul lor zilnic ne poate feri de anumite boli extrem de periculoase. Un reprezentant al Comitetului a declarat că o persoană care consumă cantitatea medie (400 de grame) zilnic de fructe şi legume asociate nu poate depăşi cantitatea zilnică admisă de nitraţi. Cantitatea respectivă poate fi constituită din legume care au un conţinut mai ridicat de nitraţi şi nitriţi decît legumele. Acesta şi-a completat afirmaţiile cu menţiunea că un procent foarte mic din populaţia Uniunii Europene (2,5%), care este foarte mare consumatoare de legume verzi  înfrunzite, depăşeşte doza zilnică acceptată de nitraţi.  


COLABORARE. Comisia Europeană a solicitat EFSA o opinie obiectivă legată de riscurile la care sînt supuşi consumatorii prin consumul excesiv de nitraţi şi nitriţi şi care este balanţa exactă dintre doza zilnică admisă şi cantitatea consumată în medie. De asemenea, s-au cerut strategiile pe care EFSA le va adopta în vederea eliminării riscurilor la care sînt supuşi consumatorii. Pentru realizarea acestui proiect, Comitetul a fost asistat de un grup de experţi la care a luat parte şi un membru EFSA, care este specializat în produse dietetice, nutriţie şi alergii (NDA). Acesta a menţionat că studiile epidemiologice efectuate pînă acum nu au sugerat că un consum foarte mare de nitraţi poate determina apariţia riscurilor de cancer. Cu toate acestea, populaţia UE şi-a schimbat orientările în ceea ce priveşte consumul de nitraţi, optînd pentru oxidul nitric şi nitriţi, care ar putea avea anumite efecte secundare asupra sănătăţii.


SCOPURI. Preşedintele Comitetului din cadrul EFSA a declarat că principalul scop al acestui demers a fost prezentarea atît a riscurilor, cît şi a beneficiilor consumului de nitraţi şi nitriţi, cele mai importante aspecte fiind efectele benefice pe care acestea le au asupra sănătăţii noastre. Cele mai importante surse de nitraţi sînt legumele şi carnea conservate, apa potabilă, dar fructele şi legumele proaspete pot reprezenta o cantitate de două sau chiar de trei ori mai mare de nitraţi. Legumele verzi înfrunzite, ca spanacul, salata verde şi rucola, au cel mai înalt nivel de nitraţi. Acest nivel depinde de mai mulţi factori, printre care cantitatea de fertilizant care a fost folosit sau lumina preluată de la soare (cele care cresc în Europa de Nord tind să aibă cel mai crescut nivel de nitraţi). Vegetarienii şi veganii, care consumă o cantitate considerabilă de fructe şi legume, nu sînt consideraţi a fi în pericolul de a depăşi cantitatea zilnică admisă de nitraţi, întrucît proteinele pe care aceştia le acumulează sînt acoperite de consumul de cereale, nuci şi boabe din leguminoase.

Problema consumului de salată verde şi spanac este foarte aprig dezbătută în UE din cauza dozei zilnice admise. Conform informaţiilor furnizate de statele membre, rucola are cel mai mare nivel de nitraţi. De exemplu, cei care consumă mai mult de 47 de grame din această plantă zilnic, ating pragul dozei zilnice admise fără alte surse de nitraţi. O altă observaţie făcută de Comitet este faptul că diminuarea cantităţii de nitraţi se poate realiza şi prin spălatul, descojitul sau gătitul alimentelor, ceea ce reprezintă o altă cale de asigurare a siguranţei alimentare pentru consumatori.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   legume,   nitraţi,   nitra

 



Mai multe titluri din categorie

Explicațiile psihologului: Cine sunt auditivii din jurul nostru?

Explicațiile psihologului: Cine sunt auditivii din jurul nostru?
Modul în care suntem predispuși să ne raportăm la lumea exterioară ne determină felul în care o interpretăm. Cu alte cuvinte, ca persoane vizuale, vom fi mai impresionați de lucrurile pe care le vedem. Ca...

Semnele pe care ni le dă corpul că ceva nu e în regulă 

Semnele pe care ni le dă corpul că ceva nu e în regulă 
Literatura momentului e din ce în ce mai axată pe legătura strânsă dintre minte şi corp, despre obiceiurile simple pe care le-am uitat şi la care ar fi bine să revenim. Nu mai mâncăm la timp, nu mai dormim, nu...

Lentilele progresive au şi inconveniente? Cum să le evităm sau să le rezolvăm?

Lentilele progresive au şi inconveniente? Cum să le evităm sau să le rezolvăm?
Avantajele unor lentile progresive   Ni se recomandă sau ne dorim lentile progresive pentru că, purtându-le, putem vedea și la distanță, și intermediar, și aproape folosind o singură pereche de...

De ce să alegi o bandă de alergat electrică

De ce să alegi o bandă de alergat electrică
Nu mai e necesar să amintim ce beneficii uimitoare produce sportul asupra psihicului și sănătății tale. Principalul inamic al mișcării este comoditatea pe care o simțim atunci când am prefera să stăm...

Iată tot ce trebuie să știi înainte să folosești ulei de canabis

Iată tot ce trebuie să știi înainte să folosești ulei de canabis
Galerie Foto Probabil că ai auzit deja despre produsele pe bază de canabis. Este posibil chiar să cunoști pe cineva care le folosește. Dacă te-ai întrebat la ce folosesc aceste produse, ar trebui să știi că există o serie...

10 tratamente anti COVID-19 stabilite de Comisia Europeană

10 tratamente anti COVID-19 stabilite de Comisia Europeană
Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva COVID-19. Lista este stabilită pe baza unor avize științifice independente și cuprinde în principal...

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...
Serviciul de email marketing furnizat de