Consiliul UE şi Parlamentul European negociază în prezent o propunere a Comisiei Europene referitoare la indicaţiile de pe ambalajul produselor alimentare în Uniunea Europeană, unul dintre aspectele cel mai controversate fiind mărimea caracterelor de pe etichetele respectivelor produse.
Principala regulă privind comercializarea alimentelor ambalate în UE este aceea că nu trebuie induşi în eroare consumatorii.
Obiectivul propunerii Executivului comunitar este de a moderniza şi ameliora regulile comunitare privind etichetarea produselor, astfel încât consumatorul european să obţină informaţia de care are nevoie în cel mai facil mod.
Studiile europene arată că mulţi consumatori din UE consideră că actualul mod de etichetare a produselor alimentare face dificilă găsirea informaţiilor necesare în decizia de achiziţionare a produselor. Propunerea comisiei vizează tocmai ca aceste informaţii să fie mai rapid identificate pe etichetele produselor alimentare, dar şi ca informaţiile în cauză să fie prezentate în acelaşi fel în toate cele 27 de state membre ale Uniunii.
Propunerea CE va modifica însă această realitate, prezentarea listei valorilor nutritive ale alimentelor urmând să devină obligatorie pentru majoritatea alimentelor ambalate. Astfel, consumatorii din UE vor putea cunoaşte exact concentraţiile de energie, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidraţi (în special zahăr) şi sare conţinute de produsele alimentare ambalate.
Actualmente, discuţiile dintre Consiliu şi PE se concentrează pe numele valorilor nutritive care să fie incluse pe lista obligatorie.
Un alt aspect referitor la protecţia consumatorilor pe care Executivul UE îl doreşte clarificat este precizarea componentelor ce pot provoca alergii, mai ales în cazul produselor lactate, ouălor şi cărnii de peşte. În prezent, aceste norme se aplică bunurilor alimentare ambalate, dar discuţiile vizează extinderea regulilor şi la alimentele neambalate, precum cele servite în restaurante.
Citește pe Antena3.ro