x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nouă paşi către inima ta

Nouă paşi către inima ta

de Georgeta Licsandru    |    17 Apr 2008   •   00:00
Nouă paşi către inima ta
Sursa foto: stockexpertcom /

Vinul roşu, laptele, vitamina E, peştele, nucile, fructele de pădure, fructele uscate, bananele, portocalele sînt vitale pentru sănătatea inimii – arată reprezentanţii Societăţii Americane de Cardiologie.

Vinul roşu, laptele, vitamina E, peştele, nucile, fructele de pădure, fructele uscate, bananele, portocalele sînt vitale pentru sănătatea inimii – arată reprezentanţii Societăţii Americane de Cardiologie.

Cardiologii americani au realizat un program în nouă paşi, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Iată ce cuprinde acest program:

1. Un pahar cu vin roşu zilnic ne apără de infarct mai bine decît aspirina. S-a demonstrat că, în cantităţi moderate, vinul roşu stimulează circulaţia sangvină şi previne trombozele.

2. Două pahare cu lapte pe zi furnizează calciu, fier, potasiu, care stimulează funcţionarea muşchiului cardiac. De asemenea, calciul întăreşte pereţii vaselor sangvine. Nu trebuie să ne temem de colesterolul din lapte. 100 ml lapte de vacă conţin doar 14 mg colesterol, laptele de capră – 12 mg, iar cel degresat – 2 mg.

3. Trei alimente bogate în vitamina E zilnic previn coagularea sîngelui şi împiedică apariţia trombozelor. Vitamina E poate fi luată din germeni de grîu, soia, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, alune, nuci, ouă, ficat.

4. Patru porţii de peşte pe săptămînă reduc cu 40% riscul apariţiei unui infarct. Peştele este bogat în acizi graşi esenţiali omega 3, care menţin elasticitatea vaselor sangvine şi împiedică depunerile de grăsimi pe artere.

5. Cinci mieji de nucă pe zi prelungesc viaţa cu 7 ani, susţine prof. Garry Fraser, de la Universitatea California. Acesta a demonstrat că nucile conţin 70% grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, din seriile acizilor graşi omega 3 şi omega 9, care au rol cardioprotector.

6. Şase linguri de mure, zmeură, afine sunt prieteni de încredere ai inimii. Profitaţi de aceste fructe în sezon zilnic, deoarece sunt bogate în antocianidine – antioxidanţi na­turali care anihilează acţiunea ra­dicalilor liberi şi previn bolile cardiovasculare, neurodegenerative şi îmbătrînirea precoce.

7. Şapte banane pe săptămînă! – aşa sună recomandarea nu­tri­ţi­o­niştilor americani. Ba­nanele conţin potasiu, care reglează ritmul cardiac şi menţine tensiunea arterială în limite normale. Hiper­tensivii, persoanele care iau diure­tice trebuie să aibă un aport crescut de potasiu, deoarece, în cazul lor, medicaţia elimină sărurile minerale din organism, în special potasiul.

8. Opt fructe uscate pe zi – prune, smochine, curmale – fur­nizează potasiu, calciu, fier, seleniu şi vitamine din complexul B. S-a demonstrat că un aport alimentar in­suficient de vitamina B1 predispune la apariţia tulburărilor cardiace, care merg de la simplele palpitaţii pînă la insuficienţa cardiacă. De asemenea, vitamina B3 scade nivelul colesterolului în sînge.

9. Nouă portocale pe săptămînă menţin tonusul cardiac. Portocalele conţin vitamina C, care creşte rezistenţa vaselor sangvine. În acelaşi timp, vitamina C scade riscul apa­riţiei cheagurilor în vasele sang­vine.


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă