x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu poate inlocui fructele

Nu poate inlocui fructele

de Cristina Andreea Calin    |    25 Apr 2007   •   00:00
Nu poate inlocui fructele

Este de preferat ca sugarii să consume alimente in care să nu existe nici un aditiv alimentar, pentru a-i proteja. Clever - mancare cu gust de vanilie pentru sugari şi copii peste 5 luni - conţine mere şi are gust de vanilie, "imbogăţită cu vitamina C", produsul fiind sterilizat. In compoziţia produsului analizat intră: "Mere (93,9%), zahăr, acid citric (E 330), zahăr vanilat (0,1%), vitamina C (E 300) cel puţin 10 mg la 100 g produs". Valoarea energetică a produsului este de 265 kj/63 kcal, avand albumine 0,3 grame, zaharuri 18,25 grame, grăsimi 0,38 grame.

ANALIZĂ. Este o conservă sterilizată pe bază de mere cu adaos de zahăr (zaharoză), acid citric şi acid ascorbic. Din punct de vedere al valorii biologice este un produs dezechilibrat, avand un exces de glucide exacerbat de adaosul de zahăr rafinat, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul analizat fiind sterilizat nu mai conţine enzime active şi nici cantitatea iniţială de vitamine, antioxidanţi şi alţi factori biologic activi.

CONCLUZII. In cazul in care nu există nici o altă variantă, produsul poate fi consumat de sugari, insă este de preferat ca acestora să li se dea preparate din fructe proaspete, netratate termic, pentru a beneficia de aportul nutrienţilor şi nonnutrienţilor naturali activi valoroşi, macro şi microelementelor, vitaminelor, enzimelor, antioxidanţilor şi a altor substanţe biologic active, detaliază specialistul nostru. Conservele de fructe şi legume nu le pot inlocui pe cele in stare proaspătă.

PRECIZĂRI
Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta acestuia.

×
Subiecte în articol: bun de consum