x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nucile scad colesterolul

Nucile scad colesterolul

de Georgeta Licsandru    |    13 Mar 2008   •   00:00
Nucile scad colesterolul

ATENŢIE! ● Bolile cardiovasculare, prima cauză de mortalitate
Persoanele care mănâncă nuci de câteva ori pe săptămână pot reduce la jumătate riscul unui atac de cord. Rolul cardioprotector al nucilor se datorează grăsimilor sănătoase şi vitaminei E.


ATENŢIE! ● Bolile cardiovasculare, prima cauză de mortalitate
Persoanele care mănâncă nuci de câteva ori pe săptămână pot reduce la jumătate riscul unui atac de cord. Rolul cardioprotector al nucilor se datorează grăsimilor sănătoase şi vitaminei E.


Nucile conţin aproximativ 70% grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, din seriile acizilor graşi omega 3 şi omega 9. Aceste grăsimi menţin elasticitatea vaselor sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. Nucile se remarcă de asemenea prin conţinutul de vitamina E (25 mg/100 g), un alt element cu rol cardioprotector dovedit. "Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicând depunerea colesterolului pe vasele sangvine. Pe termen lung s-a demonstrat chiar că, în cantităţi rezonabile, nucile pot să reducă nivelul colesterolului. Pentru aceasta însă nu trebuie să mâncăm mai mult de 40-50 g nuci pe zi, deoarece acestea sunt produse hipercalorice. 100 g nuci ajung la 690 de calorii, excesele favorizând creşterea în greutate", ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


PROTEINE. Nucile sunt sursă nu numai de grăsimi de calitate, ci şi de proteine. Conţinutul ridicat de proteine – 15% – apropie nucile de carne sau peşte, tocmai de aceea nutriţioniştii le recomandă pentru consum în perioadele de post,atunci când ne abţinem de la proteine animale. În afară de proteine, nucile sunt sursă bună de vitamine din grupul B, vitaminele A, E şi minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu). Prin conţinutul lor, aceste fructe au proprietăţi de echilibrare a sistemului nervos şi de remineralizare. 40-50 g nuci zilnic sunt o soluţie la îndemâna oricui pentru întărirea imunităţii şi prevenirea stărilor infecţioase, pentru menţinerea sănătăţii oaselor, a pielii şi pentru împiedicarea îmbătrânirii precoce. Câteva nuci amestecate cu miere sunt un desert delicios şi, în acelaşi timp, o metodă de prevenire a anemiei şi osteoporozei. Cele 100 mg calciu la 100 g nuci şi cele 3 mg fier se asimilează foarte bine. În plus, nucile au o cantitate destul de bună de fibre alimentare – 4 g/100 g, care stimulează digestia.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mâncăm nucile crude, în nici un caz prăjite. Prin prăjire sunt distruse unele dintre vitamine şi minerale, de asemenea se generează substanţe toxice.


Reţineţi!

Specialiştii ne recomandă să alegem pentru consum nuci care nu sunt mai vechi de şase luni. Nucile trebuie păstrate în condiţii de temperatură, de umiditate şi lumină, care să nu permită oxidarea grăsimilor. "Nucile râncezesc foarte uşor, mai ales atunci când sunt decorticate. Miezul este mai sensibil la râncezire decât nuca întreagă. De asemenea, nucile crude au un conţinut ridicat de vitamina C, care însă în timpul uscării şi depozitării dispare", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


100 grame nuci

  • Calorii 690
  • Grăsimi 70 g
  • Proteine 15 g
  • Vitamina E 25 mg
  • Calciu 100 mg
  • Fier 3 mg
  • Zinc 3 mg
  • Fibre 4 g

×
Subiecte în articol: nucile nuci alimentaţie sănătoasă