x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nutriționist: toamna e potrivită pentru o detoxifiere cu sucuri

Nutriționist: toamna e potrivită pentru o detoxifiere cu sucuri

de Magda Bucur    |    08 Sep 2015   •   20:48
Nutriționist: toamna e potrivită pentru o detoxifiere cu sucuri

Odată cu venirea toamnei, organismul trebuie să se pregătească, încet, încet pentru schimbarea de temperatură. Urmează perioada rece, iar organismul trebuie să fie pregătit pentru a-i face față. Mulți specialiști în nutriție recomandă în perioada aceasta o detoxifiere a organismului. Una dintre cele mai ”plăcute” cure de detoxifiere este cea cu sucuri, pentru că nu este foarte drastică și asigură organismului tot necesarul de nutrienți.
”În momentul în care încerci să faci o detoxifiere, una dintre primele reguli este să reduci greutatea asupra sistemului digestiv, să introduci o alimentație cât mai ușoară, eventual lichidă. Acesta este și motivul pentru care posturile doar cu apă sunt foarte benefice și dau rezultate foarte bune. Există clinici, mai ales în est, în Rusia, care folosesc aceste tehnici, numai cu apă. Totuși este bine să facem un program în care stomacul să nu sufere foarte mult, tranziția să nu fie foarte puternică și atunci putem încerca detoxifierea pe bază de sucuri. Sunt foarte bune, pentru că și hrănăesc, dau nutrienți, dar dau și lejeritate asupra sistemului digestiv, astfel încât corpul să aibă energia relocată dinspre digestie spre detoxifiere, reparare”, spune Alec Blenche, consilier în nutriție și organizatorul unor tabere de detoxifiere. În opinia lui, curele de detoxifiere cu sucuri sunt potrivite la orice vârstă, chiar și pentru persoanele care au mai multe kilograme în plus. Important este să respectăm un principiu simplu: să dăm corpului nutrienții de care are nevoie. În primul rând, este vorba de carbohidrații pe care organismul îi transformă în energie. Însă, pe lângă aceștia, trebuie să alegem acele fructe și legume care conțin suficiente vitamine. Alegerea, spune Alec Blenche, se face în funcție de sezon.

”Detoxifierea se face cel mai bine primăvara și toamna. Mai ales în perioada echinocțiului, de primăvară și de toamnă, când ziua se egalează cu noaptea. E bine să mergi pe fructele din sezonul respectiv. Însă, înainte de fructe, mai bune sunt verdețurile, mai ales primăvara, când totul revine la viață, verdețurile se găsesc peste tot și e bine să folosim orice găsim verde, proaspăt, în natură. În ceea ce privește fructele, e bine să folosim mărul. Mărul e un aliment foarte sănătos, dacă este un măr curat, crescut natural. El ne dă partea de dulce, de carbohidrați, de care avem nevoie. Pe lângă măr, e bine să folosiți alte fructe dulci, mai ales la prânz, când aveți nevoie de mai multă energie. Folosim fructele de sezon: prune, piersici, portocale. Ținem seama de anotimp și el ne va spune ce fructe să consumăm”.

Cura de detoxifiere cu sucuri poate fi ținută între trei și șapte zile. Totuși, medicii recomandă maximum două cure pe an, pentru ca organismul să nu aibă de suferit.

×