x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O combinaţie de zaharuri şi grăsim

O combinaţie de zaharuri şi grăsim

de Cristina Andreea Calin    |    22 Ian 2008   •   00:00
O combinaţie de zaharuri şi grăsim

CE BEM, CE MÅNCÅM
Biscuiţii supuşi analizei specialistului nostru sunt dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional, având prea multe glucide şi prea multe grăsimi.



CE BEM, CE MÅNCÅM
Crackers cu calorii cât pentru două mese
Biscuiţii supuşi analizei specialistului nostru sunt dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional, având prea multe glucide şi prea multe grăsimi.


Biscuiţii supuşi analizei specialistului nostru sunt dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional, având prea multe glucide şi prea multe grăsimi.

Crackers cu aromă de pizza au în compoziţie: "Făină albă de grâu 70%, grăsime vegetală, amidon din porumb, zahăr, lapte praf, sare, glucoză, agenţi de afânare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500), aromă de pizza, conservant (metabisulfit de sodiu E223), acidifiant (acid citric E 330). Conţin făină de grâu, lapte praf. Produs într-o fabrică unde se utilizează lapte praf, pudră de zer, seminţe de susan". Producătorul ne spune pe etichetă care sunt valorile nutriţionale pentru 100 g de crackers: valoarea energetică 2340,76 Kj/ 559,19 Kcal, proteine 6,78%, carbohidraţi 58,50%, lipide 31,35%.


ANALIZÅ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Biscuiţi tip crackers cu profil nutriţional dezechilibrat". Aceştia au un exces de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoză, glucoză), dar şi glucide cu absorbţie lentă, din făină de grâu şi amidon, imprimând produsului încărcătură glicemică mare. De asemenea, produsul are un exces de grăsimi vegetale fără a se preciza natura lor botanică, importantă pentru a putea aprecia calitatea acestora. Pe lângă acestea, biscuiţii conţin o serie întreagă de aditivi alimentari, dintre care cel mai periculos este metabisulfitul de sodiu (E223), care interferează cu absorbţia vitaminei B1, încetinind-o. Se cunoaşte faptul că fără aceasta glucidele nu pot fi metabolizate de organism. Mai mult, metabisulfitul poate declanşa astmul de sulfit, dureri de cap, ameţeli, afecţiuni intestinale persoanelor sensibile. Doza zilnică admisă este 0,7 mg/kg corp. Persoanele suferinde de celiachie trebuie să ţină cont de faptul că produsul conţine gluten din făină, iar cele cu intoleranţă la lactoză nu trebuie să uite că are în compoziţie lapte praf. Specialistul nostru avertizează că produsul conţine o sursă ascunsă importantă de sare şi de aceea nu trebuie să uităm că un consum mai mare de 6 g de sare zilnic este nociv.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, suferinzilor de afecţiuni cardiovasculare, suferinzilor de bronşită, conjunctivită, emfizem, astmaticilor, alergicilor, suferinzilor de cancer, bolnavilor de gută, celor cu artrite reumatoide. Este interzis celiachilor. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul înainte de a-l consuma. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs alimenatr, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile aflate pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum