x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O reţetă naturală contra stresului

O reţetă naturală contra stresului

de Andrada Floria    |    08 Mar 2008   •   00:00
O reţetă naturală contra stresului

RECOMANDARE ● Legumele şi fructele elimină stările de tensiune
Alimentaţia echilibrată ne ajută să avem o stare bună de spirit, nu doar să fim în formă fizică. Dieta bogată în vitamine şi minerale alungă stresul, este concluzia dr Gillian McKeith formulată în volumul "Eşti ceea ce mănânci".


RECOMANDARE ● Legumele şi fructele elimină stările de tensiune
Alimentaţia echilibrată ne ajută să avem o stare bună de spirit, nu doar să fim în formă fizică. Dieta bogată în vitamine şi minerale alungă stresul, este concluzia dr Gillian McKeith formulată în volumul "Eşti ceea ce mănânci".


Stresul are asupra organismului consecinţe de natură organică. Atunci când suntem stresaţi ne creşte tensiunea arterială, suferim tulburări digestive, avem o respiraţie mai rapidă. Toate acestea sunt efecte ale suprasolicitării glandelor suprarenale, cele care produc hormonii stresului. În cazul în care stresul continuă pe parcursul unei zile, se produce o cantitate mai mare de hormoni ai stresului, ceea ce duce la suprasolicitarea glandelor suprarenale şi la consecinţe mult mai grave asupra organismului. După o astfel de zi suntem foarte obosiţi şi avem stări de anxietate. Nutriţioniştii sunt de părere că putem reduce nivelul stresului zilnic dacă adoptăm o dietă bogată în vitamine şi minerale.


ŢELINA. În primul rând, conform dr Gillian McKeith, cel mai bun remediu pentru scăderea tensiunii arteriale este ţelina. Două-patru tulpini de ţelină pe zi reprezintă doza ideală pentru persoanele foarte stresate. Deoarece ţelina conţine compuşi care scad concentraţia de hormoni ai stresului şi ne liniştesc. O tulpină de ţelină înainte de culcare ne asigură un somn liniştit.

Seminţele de floarea-soarelui asigură sănătatea glandelor suprarenale, datorită conţinutului bogat în zinc, potasiu, complexul de vitamine B. În perioadele cele mai stresante din viaţa noastră, necesarul de zinc este mai mare decât în mod normal. Cantitatea de zinc de care avem nevoie zilnic ne-o putem procura consumând seminţe de susan.


HORMONII FERICIRII. Orezul brun şi algele sunt surse de serotonină şi norepinefrină, hormonii care ne dau starea de bine. Buna dispoziţie depinde şi de nivelul de magneziu. Dacă nivelul magneziului este scăzut suntem tensionaţi şi irascibili. Pentru a ne asigura necesarul de magneziu, dr McKeith ne recomandă migdalele. Ele se digeră mai uşor dacă sunt înmuiate în apă peste noapte. Cu echilibrul hormonal şi buna dispoziţie este responsabil şi ficatul. Asupra acestui organ au efect benefic castraveţii şi sparanghelul. Printre alimentele care trebuie evitate în perioadele stresante din viaţa noastră se numără: cafeaua, alcoolul, dulciurile concentrate, alimentele sărate, cele cu multe grăsimi, laptele de vacă şi produsele lactate.


Antioxidanţi

Zilnic, în alimentaţia noastră trebuie incluse:
  • Vitamina C: kiwi, portocale, grepfrut, lămâie, varză roşie, conopidă, măceşe
  • Magneziu: spanac, banane, smochine, nuci, cereale integrale
  • Calciu: ouă, soia, migdale
  • B-uri: carne, ouă, cereale integrale, spanac, broccoli
  • Betacaroten: portocale, lămâi, untişor, spanac, morcovi
  • Zinc: carne de vită, ficat, peşte, ouă, fructe şi legume, cereale integrale
  • Seleniu: nuci de Brazilia, fistic, alune Caju, cereale integrale, carne, ficat, fructe de mare
  • Vitamina E: nuci, alune, fistic, migdale, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, ulei de soia


×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă