x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

O treime aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    11 Iun 2007   •   00:00
O treime aditivi

Salamul analizat conţine patru aditivi alimentari periculoşi, care pot afecta sănătatea. Monoglutamatul de sodiu este cel care dă cele mai multe reacţii adverse.

Salamul analizat conţine patru aditivi alimentari periculoşi, care pot afecta sănătatea. Monoglutamatul de sodiu este cel care dă cele mai multe reacţii adverse.

Salamul Potcoava conţine, pe lăngă carnea de porc, slănină, sare, proteină din soia, condimente, extracte de condimente, şi patru aditivi aimentari: "Antiaglomerant (celuloză E 460), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (acid ascorbic E 300), conservant (nitrit de sodiu E 250)".

Compoziţie. Produsul analizat are in compoziţie, pe lăngă ingredientele obişnuite, şi patru aditivi alimentari. Celuloza este o substanţă insolubilă, cu toate acestea putănd fi fermentată in intestinul gros. In cazul in care este folosită in concentraţii mari, poate provoca probleme intestinale. De aceea este interzisă in alimentele destinate copiilor şi sugarilor.

Nitriţi. Pentru nitritul de sodiu doza zilnică admisă este de 0,06 mg/kg corp, pentru că este considerat extrem de periculos. In cantităţi mai mari poate reacţiona cu hemoglobina. Trebuie ţinut cont că majoritatea mezelurilor de pe piaţă conţin E 250, in felul acesta doza nefiind foarte greu de depăşit. Producătorii il folosesc pentru stabilizarea culorii roşiatice a cărnii. De asemenea, aceştia se justifică motivănd că nitriţii inhibă dezvoltarea bacteriilor producătoare de toxină botulinică.

Glutamatul monosodic - E 621 - este interzis in alimentaţia sugarilor şi a copiilor. In Australia nu este permisă folosirea lui pentru multitudinea de efecte adverse: greaţă, dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, slăbiciune şi oboseală. De asemenea, persoanele care suferă de astm ar trebui să evite consumarea de produse care conţin glutamat monosodic, pentru că vor avea crize mult mai intense.

Chiar dacă produsul analizat nu are etichetă nutriţională, din analiza ingredientelor rezultă că are o valoare energetică mare, nefiind indicat supraponderalilor şi obezilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum