Locuitorii arhipelagului japonez Okinawa deţin recordul mondial în ceea ce priveşte longevitatea. În acelaşi timp, ei se bucură de o stare de sănătate foarte bună, afecţiunile cardiovasculare, obezitatea, cancerele având incidenţă scăzută în această zonă. Care este secretul? S-a demonstrat că longevitatea şi starea bună de sănătate a acestor locuitori se datorează regimului alimentar, nicidecum moştenirii genetice sau climatului.
Locuitorii arhipelagului japonez Okinawa deţin recordul mondial în ceea ce priveşte longevitatea. În acelaşi timp, ei se bucură de o stare de sănătate foarte bună, afecţiunile cardiovasculare, obezitatea, cancerele având incidenţă scăzută în această zonă. Care este secretul? S-a demonstrat că longevitatea şi starea bună de sănătate a acestor locuitori se datorează regimului alimentar, nicidecum moştenirii genetice sau climatului.
Dieta şi longevitatea
“S-a dovedit că aceia care renunţă la mâncarea tradiţională din Okinawa şi adoptă dieta şi stilul de viaţă occidental se îmbolnăvesc de bolile civilizaţiei moderne. Din moment ce s-a demonstrat că longevitatea nu ţine de factori genetici înseamnă că fiecare dintre noi poate trăi la fel de mult ca locuitorii din Okinawa. Cu o singură condiţie: să împrumutăm de la ei unele obiceiuri alimentare. Se ştie că toţi suntem programaţi să trăim 120 de ani”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Vitamine şi minerale
Specialistul nostru ne spune ce înseamnă dieta Okinawa, ce mănâncă locuitorii arhipelagului japonez. Aceştia sunt mari consumatori de alge marine, peşte oceanic, creveţi, soia, orez şi ceai verde sau negru. În dieta lor predomină algele din specia Laminaria japonica. Acestea sunt bogate în vitaminele A, B, C, E şi minerale: calciu, potasiu, iod, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, siliciu, fosfor, bor.
Studiile au stabilit o corelaţie directă între nivelul scăzut al cancerelor şi consumul de alge crude. De asemenea, s-a dovedit că marii consumatori de alge nu suferă de obezitate. “Algele sunt sărace în grăsimi. Chiar dacă au puţine calorii, dau senzaţia de saţietate rapid şi ne ajută să slăbim. Aceste daruri ale mării sunt apreciate şi pentru rolul lor puternic detoxifiant. Sunt indicate de asemenea în regimurile pentru stimularea funcţiei hepatice, pentru îmbunătăţirea funcţiei tiroidiene, pentru tratarea nodulilor limfatici”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Un alt produs specific dietei Okinawa este soia. Aceasta conţine izoflavone şi antioxidanţi, cu rol în inhibiţia cancerului de prostată, de sân, de colon. Soia este bogată în lecitină, substanţă care scade nivelul colesterolului, prevenind bolile cardiovasculare şi obezitatea.
Peşte oceanic, orez
Peştele oceanic, bogat în grăsimile bune din seria acizilor graşi esenţiali omega 3, este nelipsit de pe mesele japonezilor. Acizii graşi esenţiali omega 3 previn obezitatea, bolile neurodegenerative şi bolile cardiovasculare. Incidenţa scăzută a afecţiunilor cardiovasculare în Okinawa este explicată şi prin consumul redus de sare. În dieta japonezilor, sarea este înlocuită cu ierburi aromate, cu condimente. De asemenea, algele conţin în mod natural acid glutamic, substanţă care le dă gustul sărat. Adăugarea algelor în salate, supe, garnituri exclude astfel consumul de sare.
“Alături de alge şi peşte, orezul ocupă un loc deosebit în bucătăria japoneză. Orezul conţine aminoacizi necesari organismului pentru regenerarea celulelor şi multe minerale: potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, iod. Orezul nu conţine aproape deloc sodiu, de aceea le este recomandat şi cardiacilor care au interdicţie la sare, şi celor cu afecţiuni renale, dar şi celor care vor să scape de kilogramele în plus.
Sushi – fel tradiţional de mâncare – include aceste trei alimente esenţiale în dieta locuitorilor din Okinawa”, precizează specialistul nostru.
SUSHI. Japonezii consumă mult sushi, mâncarea lor tradiţională. Sushi se pregăteşte dintr-o bucată de peşte crud peste care se pune orez fiert, apoi totul se înveleşte într-o bucată de algă din specia Nori. Alga Nori este bogată în fier, potasiu, iod, minerale esenţiale pentru sănătate.
ALGE. 100 g alge conţin 40 de calorii, 7 g proteine, 2 g grăsimi, 460 mg potasiu, 440 micrograme iod, 900 mg calciu, 13 mg fier, 340 micrograme betacaroten, 3 micrograme vitamina B12, 60 g fibre alimentare. Algele marine pot fi mâncate fie crude, uscate, fie sub formă de suplimente nutritive.
CEAIUL. Unul dintre secretele longevităţii locuitorilor din Okinawa este ceaiul verde sau negru. “Trebuie însă pregătit corect. Astfel, frunzele de ceai nu trebuie lăsate în apa fierbinte mai mult de 20 de secunde. În acest fel, taninurile – substanţele care dau gustul amărui al ceaiului – nu ajung în apă. Ceaiul obţinut are o aromă deosebită, dar trebuie băut fără zahăr”.
Ştiaţi că
n În algele marine brune se găseşte iod într-o formă foarte uşor asimilabilă, de aceea consumul de alge este indicat în profilaxia guşei (creşterea în volum a tiroidei) şi hipotiroidiei (activitate redusă a tiroidei).
n Fukoidanul, substanţă conţinută de algele marine, distruge celulele canceroase.
n S-a demonstrat că femeile care mănâncă alge marine nu au celulită. Algele contribuie la refacerea elasticităţii pielii după dietele de slăbit, la restabilirea tonusului glandelor mamare şi a abdomenului. Componentele active ale algelor marine normalizează metabolismul la nivel celular, stimulează microcirculaţia, îmbunătăţesc tonusul muscular.
n În câteva zone din Asia de Sud-Est, unde se mănâncă frecvent soia, este ridicat, cancerul are o incidenţă scăzută. Potrivit prof. dr Gh. Mencinicopschi, acest lucru demonstrează efectul benefic al izoflavonelor din soia asupra sistemului imunitar şi în prevenirea cancerului.
n Potrivit Ministerului Sănătăţii din Japonia, la sfârşitul anului 2005, în această ţară erau înregistrate 25.606 persoane cu vârsta peste 100 de ani, dintre care 663 în Insula Okinawa.