x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Okinawa, regim de viaţă lungă

0
Autor: Georgeta Licsandru 01 Apr 2008 - 00:00

Locuitorii arhipelagului japonez Okinawa deţin recordul mondial în ceea ce priveşte longevitatea. În acelaşi timp, ei se bucură de o stare de sănătate foarte bună, afecţiunile cardiovasculare, obezitatea, cancerele având incidenţă scăzută în această zonă. Care este secretul? S-a demonstrat că longevitatea şi starea bună de sănătate a acestor locuitori se datorează regimului alimentar, nicidecum moştenirii genetice sau climatului.

Locuitorii arhipelagului japonez Okinawa deţin recordul mondial în ceea ce priveşte longevitatea. În acelaşi timp, ei se bucură de o stare de sănătate foarte bună, afecţiunile cardiovasculare, obezitatea, cancerele având incidenţă scăzută în această zonă. Care este secretul? S-a demonstrat că longevitatea şi starea bună de sănătate a acestor locuitori se datorează regimului alimentar, nicidecum moştenirii genetice sau climatului.

 

 

Dieta şi longevitatea

“S-a dovedit că aceia care renunţă la mâncarea tradiţională din Okinawa şi adoptă dieta şi stilul de viaţă occidental se îmbolnăvesc de bolile civilizaţiei mo­derne. Din moment ce s-a demonstrat că longevitatea nu ţine de factori genetici înseamnă că fiecare dintre noi poate trăi la fel de mult ca locuitorii din Okinawa. Cu o singură condiţie: să împrumutăm de la ei unele obiceiuri alimentare. Se ştie că toţi suntem programaţi să trăim 120 de ani”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

 

 

Vitamine şi minerale

Specialistul nostru ne spune ce înseamnă dieta Okinawa, ce mănâncă locuitorii arhipelagului japonez. Aceştia sunt mari consumatori de alge marine, peşte oceanic, creveţi, soia, orez şi ceai verde sau negru. În dieta lor predomină algele din specia Laminaria japonica. Acestea sunt bogate în vitaminele A, B, C, E şi minerale: calciu, potasiu, iod, magne­ziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, siliciu, fosfor, bor.

Studiile au stabilit o corelaţie directă între nivelul scăzut al cancerelor şi consumul de alge crude. De asemenea, s-a dovedit că marii consumatori de alge nu suferă de obezitate. “Algele sunt sărace în grăsimi. Chiar dacă au puţine calorii, dau senzaţia de saţietate rapid şi ne ajută să slăbim. Aceste daruri ale mării sunt apreciate şi pentru rolul lor puternic detoxifiant. Sunt indicate de asemenea în regimurile pentru stimularea funcţiei hepatice, pentru îmbunătăţirea funcţiei tiroidiene, pentru tratarea nodulilor limfatici”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Un alt produs specific dietei Okinawa este soia. Aceasta conţine izoflavone şi antioxidanţi, cu rol în inhibiţia cancerului de prostată, de sân, de colon. Soia este bogată în lecitină, substanţă care scade nivelul colesterolului, prevenind bolile cardiovasculare şi obezitatea.

 

 

Peşte oceanic, orez

Peştele oceanic, bogat în grăsimile bune din seria acizilor graşi esenţiali omega 3, este nelipsit de pe mesele japonezilor. Acizii graşi esenţiali omega 3 previn obezitatea, bolile neurodegenerative şi bolile cardiovasculare. Incidenţa scăzută a afecţiunilor cardiovasculare în Okinawa este explicată şi prin consumul redus de sare. În dieta japonezilor, sarea este înlocuită cu ierburi aromate, cu condimente. De asemenea, algele conţin în mod natural acid glutamic, substanţă care le dă gustul sărat. Adăugarea algelor în salate, supe, garnituri exclude astfel consumul de sare.

“Alături de alge şi peşte, orezul ocupă un loc deosebit în bucătăria japoneză. Orezul conţine aminoacizi necesari orga­nismului pentru regenerarea celulelor şi multe minerale: potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, iod. Orezul nu conţine aproape deloc sodiu, de aceea le este recomandat şi cardiacilor care au interdicţie la sare, şi celor cu afecţiuni renale, dar şi celor care vor să scape de kilogramele în plus.

Sushi – fel tradiţional de mâncare – include aceste trei alimente esenţiale în dieta locuitorilor din Okinawa”, precizează specialistul nostru.

 

 

 

SUSHI. Japonezii consumă mult sushi, mânca­rea lor tradiţională. Sushi se pregăteşte dintr-o bucată de peşte crud peste care se pune orez fiert, apoi totul se înveleşte într-o bucată de algă din specia Nori. Alga Nori este bogată în fier, potasiu, iod, minerale esenţiale pentru sănătate.

 

 

 

ALGE. 100 g alge conţin 40 de calorii, 7 g proteine, 2 g grăsimi, 460 mg potasiu, 440 micrograme iod, 900 mg calciu, 13 mg fier, 340 micrograme betacaroten, 3 micrograme vitamina B12, 60 g fibre alimentare. Algele marine pot fi mân­cate fie crude, uscate, fie sub formă de suplimente nutritive.

 

 

CEAIUL. Unul dintre secretele longevităţii locuitorilor din Okinawa este ceaiul verde sau negru. “Trebuie însă pregătit corect. Astfel, frunzele de ceai nu trebuie lăsate în apa fierbinte mai mult de 20 de secunde. În acest fel, taninurile – substanţele care dau gustul amărui al ceaiului – nu ajung în apă. Ceaiul obţinut are o aromă deosebită, dar trebuie băut fără zahăr”.

 

 

 

Ştiaţi că

n În algele marine brune se găseşte iod într-o formă foarte uşor asimilabilă, de aceea consumul de alge este indicat în profilaxia guşei (creşterea în volum a tiroidei) şi hipotiroidiei (activitate redusă a tiroidei).

n Fukoidanul, substanţă conţinută de algele marine, distruge celulele canceroase.

n S-a demonstrat că femeile care mănâncă alge marine nu au celulită. Algele contribuie la refacerea elasticităţii pielii după dietele de slăbit, la restabilirea tonusului glandelor mamare şi a abdomenului. Componentele active ale algelor marine norma­lizează metabolismul la nivel celular, stimulează microcirculaţia, îmbunătăţesc tonusul muscular.

n În câteva zone din Asia de Sud-Est, unde se mănâncă frecvent soia, este ridicat, cancerul are o incidenţă scăzută. Potrivit prof. dr Gh. Mencinicopschi, acest lucru demonstrează efectul benefic al izoflavonelor din soia asupra sistemului imunitar şi în prevenirea cancerului.

n Potrivit Ministerului Sănătăţii din Japonia, la sfârşitul anului 2005, în această ţară erau înregistrate 25.606 persoane cu vârsta peste 100 de ani, dintre care 663 în Insula Okinawa.

Citeşte mai multe despre:   alge,   algele,   alimentatie echilibrata,   okinawa

 



Mai multe titluri din categorie

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...
Serviciul de email marketing furnizat de