x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Onicaş luptă în meciul vieţii

Onicaş luptă în meciul vieţii

de Irina Munteanu    |    14 Apr 2011   •   17:41
Onicaş luptă în meciul vieţii
161211-fotografie0125-1.jpg"Întotdeauna am visat să joc fotbal în echipa naţională", mărturiseşte Oni, un băiat de 18 ani din comuna Valea Mare, judeţul Vâlcea; deşi a aflat că suferă de o boală cumplită, el speră să primească ajutor, să se facă bine şi să-şi împlinească visul.

"Oni este un copil cum orice părinte şi-ar dori: cuminte, harnic, liniştit, sprijin la muncile din gospodărie, dar şi la muncile câmpului, întotdeauna lângă cei apropiaţi cu o mână de ajutor sau cu o vorbă bună, venită din sufletul lui nevinovat de copil. Oricât de obosit ar fi fost după o zi de şcoală, urmată de muncă în gospodărie, Oni şi-a găsit mereu timp pentru marea sa pasiune – fotbalul.  Dăruirea şi talentul l-au promovat pe Oni în postul de atacant al echipei de fotbal «Viitorul Valea – Mare», unde a devenit mezinul echipei. Antrenorul echipei, Constantin Briceag, îl compara pe Onicaş, aşa cum este alintat, cu căpitanul echipei naţionale care intervine în momentele decisive şi înscrie pentru echipa sa."

Astfel îşi descrie fratele Liliana Badea, care, după ce a aflat că Oni suferă de o boală grea, a renunţat la facultate şi la serviciu pentru a fi alături de el. "Calvarul său a început la puţin timp după Sărbătorile de iarnă, cu o simplă durere de măsea care nu îi dădea pace. Hotărât să scape cât mai repede, a mers la un cabinet stomatologic, unde i-a fost extrasă măseaua, cu toate că infecţia care se dezvoltase nu era complet vindecată. Când credea că a scăpat în sfârşit, starea sa de sănătate a început să se deterioreze din ce în ce mai tare. Era foarte slăbit. La scurt timp, un simplu drum până în grădina aflată în imediata apropiere a casei era o adevărată încercare. Oni trebuia să se odihnească la fiecare pas. Adus la spitalul din Piteşti pentru investigaţii, doctorii au fost uimiţi când au văzut un pui de om ducând pe picioare o boală cumplită – leucemie acută mieloblastică în ultimul stadiu", spune Liliana Badea.

Doctorii din Piteşti l-au trimis pe Oni la Spitalul Fundeni, Secţia Hematologie. "După două săptămâni de tratament intensiv, în care toată lumea s-a rugat pentru viaţa sa, Oni a reuşit să fie stabilizat. Însă după numai două zile de pauză starea sa s-a agravat brusc şi au apărut o serie de complicaţii (hemoragie, stări febrile frecvente cu temperatură de peste 40 de grade, un ganglion inflamat, dezvoltarea celulelor canceroase). În acel moment a fost internat la Terapie Intensivă, însă complicaţiile apărute fac imposibilă reluarea tratamentului cu citostatice. În prezent, cu toate că este cel mai tânăr pacient de la Secţia de Hematologie a Spitalului Fundeni, este şi cel aflat în starea cea mai gravă. Cu toate că medicii i-au dat foarte puţine şanse de supravieţuire, Oni s-a încăpăţânat să lupte pentru viaţa sa, aşa cum lupta în fiecare meci să înscrie pentru ca echipa sa să fie învingătoare. De data aceasta însă, Onicaş luptă în meciul vieţii sale", spune sora sa.

Oni este un băiat puternic şi optimist, însă nu poate duce singur lupta. Alături de el se află fami­lia, colegii de şcoală, coechipierii. Singura şansă ca Oni să se facă bine este un transplant de măduvă sau celule stem, care trebuie făcut în străinătate. Costul unei astfel de intervenţii este de aproximativ 150.000 de euro şi depăşeşte posibilităţile fa­miliei, care are un venit lunar de 2.000 de lei, venit din care trăiesc patru persoane.

Liliana luptă pentru viaţa fratelui său şi speră să adune banii pentru operaţie
"Entuziasmul lui Oni la care s-a adăugat munca susţinută ală­turi de ceilalţi colegi au propulsat echipa tinerelor spe­ranţe în sferturile Cupei României – faza judeţeană, precum şi în Liga a IV-a din campionatul intern, la numai un an de la înfi­in­ţare. Cu toate că este numai în clasa a X-a, Oni a participat la nume­roa­se competiţii şi întreceri şi a obţinut rezultate foarte bune", spune Liliana Badea despre fratele ei.
Ea era studentă la Facultatea de Finanţe-bănci în Craiova şi avea serviciu, dar a renun­ţat la tot pentru a-şi petrece timpul cu Oni, care este internat la Fundeni. În încercarea grea prin care trece, are nevoie ca o persoană să-i stea aproape, să-l asculte şi să-i dea curaj.
Sora lui Oni îi roagă  pe cei care pot să doneze în conturile deschise la Banca
Raiffeisen, sucursala Craiova, pe numele Badea Lili­a­na: RO84RZBR0000060013303886 (lei) şi RO08RZBR0000060013303896 (euro).
Se poate dona şi sunând la numerele: 0900.900.860 (2 euro); 0900.900.862 (5 euro); 0900.900.864 (10 euro).
Liliana Badea, sora lui Oni, poate fi contactată la acest număr de telefon: 0761.501.794.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete