ATU ∙ Sursă de vitamina D în lunile de iarnă
Trei-patru ouă pe săptămână asigură necesarul de vitamina D în sezonul rece. Motiv pentru care sunt recomandate atât copiilor în prevenirea rahitismului, cât şi adulţilor în prevenirea osteoporozei.
ATU ∙ Sursă de vitamina D în lunile de iarnă
Trei-patru ouă pe săptămână asigură necesarul de vitamina D în sezonul rece. Motiv pentru care sunt recomandate atât copiilor în prevenirea rahitismului, cât şi adulţilor în prevenirea osteoporozei.
Oul conţine atât calciu, cât şi vitamina D, necesară pentru fixarea calciului în oase. Vitamina D este sintetizată în piele prin expunerea la soare, în timpul iernii însă acest lucru nu este posibil. Pentru a suplini lipsa vitaminei D, în sezonul rece putem să mâncăm trei-patru ouă pe săptămână. Este o metodă sigură de prevenire a osteoporozei – boală răspândită nu numai în rândul femeilor aflate la menopauză, ci şi în rândul bărbaţilor. Oul este recomandat şi copiilor peste 3 ani, care au nevoie de suplimentarea dozei zilnice de vitamina D în lunile de iarnă, pentru prevenirea rahitismului.
COLESTEROL. De multe ori, oul este acuzat din cauza colesterolului pe care îl conţine. O acuzaţie nedreaptă, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. “Este adevărat că gălbenuşul de ou conţine o cantitate mare de colesterol: 1.400 mg colesterol la 100 g. În acelaşi timp însă, gălbenuşul de ou este o sursă bună de lecitină – o substanţă care previne depunerea colesterolului sub formă de aterom pe vasele sangvine. De aceea putem spune că, din punct de vedere al aportului de colesterol, oul este neutru, el nu creşte colesterolul datorită lecitinei. În acelaşi timp, lecitina menţine sănătatea celulei nervoase, având efect benefic asupra memoriei”, precizează specialistul nostru. O altă acuzaţie care i se aduce oului este potenţialul alergen, incriminat fiind de această dată albuşul. Albuşul de ou este o proteină pură (ov-albumina), care în momentul ingerării este asimilată complet de organism. Ov-albumina este socotită proteina standard de ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură. Ca orice proteină, şi albuşul de ou poate provoca alergii, însă nu mai mult decât alte alimente.
CALORII. În ceea ce priveşte valoarea energetică, 100 de grame de ou proaspăt de găină furnizează organismului 147 de calorii, iar 100 de grame de ou de raţă – 163 de calorii.
Nu vă speriaţi! Nu sunt multe calorii, dacă ne gândim că un ou de dimensiune medie are în jur de 50 de grame.
Conţinut
100 g ou ne furnizează 12 g proteine; 1 g glucide; 11 g grăsimi; 130 mg sodiu; 130 mg potasiu; 12 mg magneziu; 200 mg fosfor; 50 mg calciu; 2 mg fier; 40 micrograme caroten; 0,12 micrograme vitamina B6; 2,1 micrograme vitamina B12; 1,7 micrograme vitamina D; 1,2 mg vitamina E; 47 micrograme acid folic. Oul este o sursă de caroten, antioxidant eficient în combaterea stresului oxidativ şi a bolilor cronice. Pe piaţa străină se găsesc ouă cu un conţinut ridicat în acizi graşi omega 3, importanţi pentru sănătate.
Preparare
Pentru a-şi păstra proprietăţile nutritive, ouăle pot fi preparate sub formă de ochiuri româneşti. Ouăle se pun în apă clocotită, albuşul se coagulează, iar elementele nutritive se păstrează. Pregătite în acest mod, ouăle sunt mai uşor de digerat. Persoanele care vor să slăbească ar trebui să mănânce ouă fierte tari. Dezavantajul acestora este că, prin fierbere, ouăle pierd o parte din substanţele nutritive.
georgeta.licsandru@jurnalul.ro