x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Oul, hrană pentru creier

Oul, hrană pentru creier

de Georgeta Licsandru    |    05 Feb 2008   •   00:00
Oul, hrană pentru creier

 

ATU ∙ Sursă de vitamina D în lunile de iarnă

Trei-patru ouă pe săptămână asigură necesarul de vitamina D în sezonul rece. Motiv pentru care sunt recomanda­te atât copiilor în preve­ni­rea rahitismului, cât şi adul­ţi­lor în prevenirea osteoporozei.

ATU ∙ Sursă de vitamina D în lunile de iarnă

Trei-patru ouă pe săptămână asigură necesarul de vitamina D în sezonul rece. Motiv pentru care sunt recomanda­te atât copiilor în preve­ni­rea rahitismului, cât şi adul­ţi­lor în prevenirea osteoporozei.

Oul conţine atât calciu, cât şi vitamina D, necesară pentru fixarea calciului în oa­se. Vitamina D este sinteti­za­tă în piele prin expunerea la soa­re, în timpul iernii însă acest lucru nu este posibil. Pentru a suplini lipsa vitaminei D, în sezonul rece putem să mâncăm trei-patru ouă pe săp­tă­mâ­nă. Este o metodă sigură de prevenire a osteoporozei – boală răs­pân­dită nu numai în rândul femeilor aflate la me­no­pa­u­ză, ci şi în rândul bărbaţilor. Oul este recomandat şi copiilor peste 3 ani, care au nevoie de suplimentarea dozei zilnice de vitamina D în lunile de iarnă, pentru prevenirea ra­hi­tis­mu­lui.

 

COLESTEROL. De multe ori, oul este acuzat din cauza colesterolului pe care îl conţine. O acuzaţie ne­dreap­tă, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. “Este adevărat că gălbenuşul de ou conţine o cantitate mare de colesterol: 1.400 mg colesterol la 100 g. În acelaşi timp însă, gălbenuşul de ou este o sursă bună de lecitină – o substanţă care previne depunerea colesterolului sub formă de aterom pe vasele sangvine. De aceea putem spune că, din punct de vedere al aportului de colesterol, oul este neutru, el nu creş­te colesterolul datorită lecitinei. În acelaşi timp, lecitina menţine să­nă­ta­tea celulei nervoase, având efect benefic asupra memoriei”, precizează specialistul nostru. O altă acuzaţie care i se aduce oului este potenţialul alergen, incriminat fiind de această dată albuşul. Albuşul de ou este o pro­teină pură (ov-albumina), care în momentul ingerării este asimila­tă complet de organism. Ov-albumi­na este socotită proteina standard de ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură. Ca orice proteină, şi albuşul de ou poate provoca alergii, însă nu mai mult decât alte alimente.

 

CALORII. În ceea ce priveşte valoarea energetică, 100 de grame de ou proaspăt de găină furnizează organismului 147 de calorii, iar 100 de grame de ou de raţă – 163 de ca­lo­rii.

Nu vă speriaţi! Nu sunt multe calorii, dacă ne gândim că un ou de dimensiune medie are în jur de 50 de grame.

 

Conţinut

100 g ou ne furnizează 12 g proteine; 1 g glucide; 11 g gră­simi; 130 mg sodiu; 130 mg potasiu; 12 mg magneziu; 200 mg fos­for; 50 mg calciu; 2 mg fier; 40 mi­crograme caroten; 0,12 micrograme vitamina B6; 2,1 micrograme vitamina B12; 1,7 micrograme vitamina D; 1,2 mg vitamina E; 47 micrograme acid fo­lic. Oul este o sursă de caroten, anti­oxi­dant eficient în combate­rea stre­sului oxidativ şi a bolilor croni­ce. Pe piaţa străină se găsesc ouă cu un con­ţi­nut ridicat în acizi graşi ome­ga 3, importanţi pentru să­nă­tate.

 

Preparare

Pentru a-şi păstra pro­pri­e­tă­ţile nutritive, ouăle pot fi pre­pa­ra­te sub formă de ochiuri ro­mâ­neşti. Ouăle se pun în apă clocotită, albuşul se coagulează, iar elementele nutritive se păs­trea­ză. Pregătite în acest mod, ouăle sunt mai uşor de digerat. Persoanele care vor să slăbească ar trebui să mă­nân­ce ouă fierte tari. Dezavantajul acestora este că, prin fierbere, ouăle pierd o parte din sub­stan­ţele nutritive.

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă