x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Păine cu aditivi

Păine cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    22 Mai 2007   •   00:00
Păine cu aditivi

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M

Conservantul folosit pentru această păine poate produce probleme de digestie celor cu sensibilitate.

Conservantul folosit pentru această păine poate produce probleme de digestie celor cu sensibilitate.

Păinea feliată Primăvara are in compoziţie: "făină albă de grău, drojdie, zahăr, sare, propionat de calciu (E 282), gluten, ameliorator (acid ascorbic E 300), enzime, alfa amilază, emulsifianţi E 472 e (esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi graşi), dextroză, grăsimi vegetale". De asemenea, producătorul specifică faptul că sarea folosită este iodată.


ANALIZĂ. Este o păine albă tipică, bogată in glucide cu index glicemic ridicat, dezechilibrată nutriţional, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Datorită conţinutului de conservant propionat de calciu (E 282), persoanele cu sensibilitate digestivă vor testa acceptabilitatea produsului inainte de a fi introdus in dietă. Produsul analizat are in compoziţie şi grăsimi vegetale, insă nu se specifică dacă acestea sunt hidrogenate sau nu. In cazul in care sunt hidrogenate, trebuie ţinut cont că sunt foarte periculoase pentru organism. Mai mult, pe parcursul unei zile acumulăm o cantitate importantă de astfel de grăsimi de la produsele pe care le consumăm.


CONCLUZII.
Specialistul nostru nu recomandă produsul analizat persoanelor care suferă de diabet, celor care au intoleranţă la gluten (celiachicilor), supraponde-ralilor şi obezilor.

Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de elefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor heorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta acestuia, fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum