x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Paine cu conservanţi

Paine cu conservanţi

de Cristina Andreea Calin    |    01 Mai 2007   •   00:00
Paine cu conservanţi

Produsul are in compoziţie trei tipuri de făină care in mod normal i-ar creşte valoarea nutriţională. Numai că făina de soia şi cea de malţ sunt in cantităţi foarte mici.

Minibaghetele Clasic sunt preparate din: "făină albă de griu, apă, drojdie, gluten, sare iodată, zahăr, făină de soia, făină de malţ, emulgatori: stearoil-2-lactilat de sodiu (E 481), esteri mono şi diacetil tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi (E 472 e), mono şi digliceride ale acizilor graşi (E 471), conservanţi: acid sorbic (E 200), propionat de calciu (E 282), antioxidant: acid ascorbic (E 300), enzime." Eticheta mai conţine şi valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: proteine 7,2 g, lipide 0,2 g, glucide 46,5 g, valoare energetică 920 kj/ 216 kcal.

ANALIZĂ. Este o paine albă procesată din făină de extracţie mică, dezechilibrată in special in vitaminele B şi fier, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Valoarea energetică este moderată.

Produsul analizat are un conţinut de aditivi alimentari care măresc perioada de valabilitate a produsului (conservantul propionat de calciu), dar pot avea unele efecte adverse asupra persoanelor sensibile.

CONCLUZIE. Produsul analizat face parte din categoria de panificaţie rafinată din făină albă, componentele făină de soia, făină de malţ şi gluten adăugate.

Acestea, deşi au un efect pozitiv, nu pot echilibra din punct de vedere nutriţional semnificativ această paine din cauza cantităţilor mici. Aceasta rezultă din enumerarea ingredientelor care, conform legii, se face in ordinea descrescandă a cantităţii conţinute in produs.

Aditivii adăugaţi, in special conservantul (propionatul ce calciu), pot induce unele efecte adverse consumatorilor. Specialistul recomandă ca acest produs să fie consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase. Diabeticii vor consuma produsul analizat numai cu avizul medicului curant, ne explică specialistul Gheorghe Mencinicopschi. Din cauza glutenului, produsul este interzis suferinzilor de celiachie.

PRECIZĂRI
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail - bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din etichetă fără a-i arăta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum făină