x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pâine cu seleniu pentru o viaţă mai lungă

Pâine cu seleniu pentru o viaţă mai lungă

de Mihaela Ionescu    |    12 Sep 2009   •   00:00
Pâine cu seleniu pentru o viaţă mai lungă

Pâinea fortifiată cu seleniu este o necesitate pentru populaţia din Marea Britanie, cred specialiştii în alimentaţie din această ţară, după ce au efectuat o serie de studii.



Medicii nutriţionişti britanici sunt de părere că îmbogăţirea grâului cu seleniu ar avea drept efect scăderea numărului de bolnavi, dar şi creşterea speranţei de viaţă. Ei au arătat că mineralul are efecte benefice asupra organismului, ajutându-l să lupte împotriva gripei şi a răcelii, a celulelor canceroase, poate creşte fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi. De asemenea, specialiştii au subliniat că pâinea fortifiată cu seleniu poate veni şi în sprijinul persoanelor în vârstă, care îşi vor păstra luciditatea, nemaifiind predispuşi la boli neuropsihice. Pentru ca britanicii să profite de toate aceste beneficii, nutriţioniştii propun ca în făină să fie adăugată o cantitate minimă de seleniu, astfel încât fiecare consumator să beneficieze de o cantitate de 75 micrograme pe zi. Propunerea vine în urma faptului că solul din Marea Britanie nu este bogat în seleniu, astfel încât nu se acoperă nici măcar jumătate din necesarul zilnic din legume şi fructe proaspete. Medicii precizează că o altă soluţie ar fi suplimentele alimentare, însă de cele mai multe ori acestea sunt costisitoare. Până când măsura va fi aplicată, specialiştii le recomandă britanicilor să consume nuci de Brazilia, rinichi sau crustacee, chiar dacă aceste alimente nu se regăsesc în mod frecvent în dieta obişnuită. Oricum, nu va fi propusă o fortifiere obligatorie, ci vor fi îmbogăţite numai anumite sortimente, dar se va face o campanie de informare a publicului cu privire la efectele benefice ale seleniului. Următorul pas pentru ca pe masa britanicilor să ajungă aceste alimente este o propunere legislativă, iar aprobarea ei ar dura foarte mult. De aceea, cercetătorul Steve Mcgrath crede că este mult mai simplu să se adauge seleniu în solul în care sunt cultivate fructele şi legumele care ajung pe masa consumatorilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum