x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Parizer de pasare cu sorici

Parizer de pasare cu sorici

de Cristina Andreea Calin    |    13 Feb 2007   •   00:00
Parizer de pasare cu sorici

In UE, producatorii de mezeluri nu au voie sa utilizeze carne dezosata mecanic decat 3% din cantitatea totala a produsului. La noi este in-gredientul de baza. Parizerul de pasare Campofrio nu face exceptie.

CE BEM, CE MANCAM - Eticheta produsului e scrisa pentru cei cu vedere agera
In Uniunea Europeana, producatorii de mezeluri nu au voie sa utilizeze carne dezosata mecanic mai mult de 3% din cantitatea totala a produsului. La noi este ingredientul de baza. Parizerul de pasare Campofrio nu face exceptie.

Citind eticheta produsului "Parizer de pasare: Campofrio", aflam ca acesta are urmatoarele ingrediente: carne de pasare separata mecanic (MDM), sorici, apa, slanina, amidon de cartofi, proteina vegetala din soia, proteina animala de porc, sare, zahar, condimente, arome, stabilizator (polifosfati E 452), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), antioxidanti (izoascorbat de sodiu E 301, lactat de sodiu E 325), conservant (nitrit de sodiu E 250), colorant natural (acid carminic E 120). Eticheta nutritionala specifica pentru 100 de grame de produs indica o valoare energetica de 182kcal/756kj, proteine 11 g, glucide 3 g, lipide 14 g.

ANALIZA. Componenta majora a produsului este carnea separata mecanic - MDM - , obtinuta prin separarea mecanica a resturilor de carne, tegumentelor, cartilagiilor, tendoanelor si a unei parti din schelet, dupa indepartarea pieselor anatomice (piept, pulpe) si macinarea acestora, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. MDM-ul este periculos atunci cand este utilizat in cantitati mari si mai ales daca nu a fost produs la locul utilizarii, fiind congelat si transportat la alta destinatie unde se proceseaza, datorita perisabilitatii mari, putand fi contaminat cu Helicobacter pilory. Aceasta bacterie este cauza aparitiei gastritelor, ulcerelor si cancerelor de stomac. In unele tari ale UE, cantitatea maxima de MDM este de maximum 3% si trebuie obtinuta numai la locul de utilizare, fara a putea fi transportata. Trebuie precizat ca pentru inscriptionarea etichetei este folosita o culoare foarte asemanatoare cu cea a fondului, astfel incat cumparatorului ii este foarte greu sa o citeasca.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, suferinzilor de diferite afectiuni acute sau cronice.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii interesati isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs alimentar, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru.
Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum