x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pastă de zahăr cu chimicale

Pastă de zahăr cu chimicale

21 Ian 2008   •   00:00
Pastă de zahăr cu chimicale

CE BEM, CE MÅNCÅM
Aromele folosite sunt create în laborator
Pentru a mânca liniştit acest produs trebuie să nu citiţi eticheta. În felul acesta veţi rămâne cu impresia că aveţi în faţă un aliment, şi nu un amestec de zahăr cu substanţe chimice.


CE BEM, CE MÅNCÅM
Aromele folosite sunt create în laborator
Pentru a mânca liniştit acest produs trebuie să nu citiţi eticheta. În felul acesta veţi rămâne cu impresia că aveţi în faţă un aliment, şi nu un amestec de zahăr cu substanţe chimice.


Rahatul simplu Romana este un amestec de zaharuri şi coloranţi sintetici, peste care s-au pus câteva picături de acidifiant şi arome. Astfel, dacă veţi gusta dintr-o bucată de rahat colorată cu tartrazină, colorant galben, vă puteţi imagina că aroma folosită este cea de banană sau lămâie. Ingredientele înscrise pe etichetă sunt: "zahăr, sirop de glucoză, amidon, acidifiant – acid citric E 330, arome fructe identic naturale (n.r. – artificiale), coloranţi alimentari (Tartrazină E 102, Ponceau 4R E 124a, Albastru brilliant E 133)".


ANALIZÅ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie alimentul analizat: "produs zaharos tradiţional, îmbogăţit cu aditivi alimentari periculoşi pentru sănătate". Rahatul are un exces de zaharuri, care de fapt reprezintă unicul macronutrient existent în produs alături de E-uri, ceea ce face ca produsul pe lângă încărcătura glicemică foarte ridicată să agreseze şi mai mult pancreasul. De asemenea, specialistul nostru atrage atenţia că din cauza acestei compoziţii sunt afectate şi alte organe vitale, de vină fiind mai ales coloranţii chimici de sinteză azoici. Aceştia pot forma aducţii de AND, generând stări precanceroase. Deşi produsul nu are o etichetă nutriţională, din ingredientele pe care acest produs le are rezultă o densitate energetică foarte ridicată, aproximativ 400 kcal/100 g de produs.

Unul dintre cele mai periculoase E-uri folosite în acest produs este tartrazina. Poate provoca alergii persoanelor care reacţionează alergic la aspirină sau la cele astmatice. De asemenea, determină apariţia sindromului de hiperactivitate (ADHD) şi creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de cancere, suferinzilor de afecţiuni cardiovasculare, dermatologice, celor cu alergii, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni hepatice, renale. Este interzis bolnavilor de diabet.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mâncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.37 sau la e-mailul bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs alimentar expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Precizăm că profesorului doctor Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, însă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum produs