x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pateu cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    14 Mai 2007   •   00:00
Pateu cu aditivi

Grăsimile in cantităţi mari şi aditivii alimentari incriminaţi ca fiind dăunători organismului fac ca acest produs să fie nerecomandat unor categorii mari de persoane, precum femeile insărcinate sau obezii.

Grăsimile in cantităţi mari şi aditivii alimentari incriminaţi ca fiind dăunători organismului fac ca acest produs să fie nerecomandat unor categorii mari de persoane, precum femeile insărcinate sau obezii.

 Pateul Rustic de la Antrefrig conţine numeroşi aditivi alimentari care il trimit in secolul alimentelor artificiale. Ingredientele produsului sunt: "supă de porc, ficat de porc (15%), grăsime vegetală, şorici, slănină, amidon, ceapă, proteină vegetală, sare, condimente, dextroză, zahăr, potenţiator de aromă, glutamat monosodic (E 621), conservant nitrit de sodiu (E 250), colorant natural: acid carminic (E 120)". Produsul nu are etichetă nutriţională.

Â
AnalizĂ. Pentru a citi eticheta produsului este nevoie de foarte multă răbdare, deoarece este scrisă cu nişte litere minuscule pe un fond inchis la culoare. Această modalitate de inscripţionare a produselor contravine legii.

Ingredientul major al produsului este supa de porc, insă producătorul nu specifică materiile prime utilizate la realizarea acesteia. Ficatul de porc reprezintă doar 15%, restul grăsime vegetală, pentru care nu se precizează natura botanică şi modul de procesare. Celelalte ingrediente sunt şoriciul, slănina, amidonul, ceapa, proteina vegetală, pentru care, de asemenea, nu se specifică sursa botanică. Produsul conţine o cantitate mare de proteine colagenice, cu valoare biologică foarte scăzută, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Printre ingrediente se numără şi o serie intreagă de aditivi: potenţiator de aromă, conservanţi şi coloranţi. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are un exces de grăsimi animale şi vegetale saturate cu efect aterogen inalt şi densitate calorică ridicată. Glutamatul monosodic este incriminat in generarea de neurotoxine, afectănd structurile nervoase, iar conservanţii de tipul nitriţilor pot forma aducţi de AND potenţial cancerigeni (efect mutagen). In unele cazuri, in funcţie de sensibilitatea individuală, colorantul carmin este alergen.

Â

Concluzii. Din analiza etichetei rezultă că produsul nu este indicat copiilor, femeilor gravide şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, suferinzilor de cancer, cardiovascularilor, suferinzilor de afecţiuni hepatice, renale, cu status inflamator sistemic, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, reumatism, bătrănilor, bolnavilor de psoriazis, lupus.

Precizări
Â

Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, insă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum