x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pateu cu puţină raţă

Pateu cu puţină raţă

05 Feb 2010   •   00:00
Pateu cu puţină raţă

Importatorul produsului "Pate raţă cu Porto" încalcă legislaţia în vigoare atât la nivel european, cât şi naţional. Ingredientele trebuie enumerate în ordinea descrescătoare a cantităţii folosite, iar în acest caz sunt menţionate grăsimea şi ficatul de raţă care au o pondere de şase, respectiv cinci procente.

Trucul a fost folosit pentru a distrage atenţia de la celelalte ingrediente: carne de pui, aditivi, proteine vegetale, făină de grâu, cremă de orez. Astfel, consumatorul are impresia că mănâncă pate de raţă, când de fapt mănâncă o pastă care are doar gust de ficat de raţă. Producătorul a folosit proteine vegetale, făină de grâu şi cremă de orez pentru ca pateul să aibă o textură cât mai aproape de cea a unui produs autentic.

În compoziţia produsului analizat se află şi aditivi alimentari cu rol de antioxidanţi, emulsifianţi şi conservanţi. Aceştia au efecte adverse asupra sănătăţii consumatorilor, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Erithoratul de sodiu E316 poate interfera cu absorbţia vitaminei C, de aceea nu este recomandat consumul. Specialiştii încă mai fac studii cu privire la efectele acestui aditiv alimentar.

Conservantul E250, nitrit de sodiu, are potenţial cancerigen ridicat, fiind interzis în dieta copiilor, a bătrânilor şi a femeilor însărcinate şi care alăptează.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul "Pate raţă cu Porto" nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu astm, cu alergii, bolnavilor de cancer, celor care suferă afecţiuni ale tractusului digestiv. Produsul este interzis persoanelor cu celiachie, din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu.

 

Ingrediente
Pate raţă cu Porto: grăsime raţă 6%, ficat raţă 5%, carne pui, ficat pui, Porto, proteine vegetale, făină grâu, cremă orez, mirodenii, sare, antioxidant E316 erithorat de sodiu, emulsifiant E472 esteri ai mono şi digliceridelor, conservant E250 nitrit de sodiu.

×
Subiecte în articol: bun de consum analiza pate rata porto