x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pateu de ficat şi slănină

Pateu de ficat şi slănină

de Cristina Andreea Calin    |    16 Noi 2007   •   00:00
Pateu de ficat şi slănină

Grăsimile saturate combinate cu aditivii alimentari periculoşi fac din acest produs unul contraindicat majorităţii consumatorilor.

Ce bem, ce măncăm - Valoarea energetică este exagerat de mare


Grăsimile saturate combinate cu aditivii alimentari periculoşi fac din acest produs unul contraindicat majorităţii consumatorilor.

Pateul de porc de la Campofrio are in compoziţie majoritatea aditivilor alimentari periculoşi. Ingredientele sale sunt: "ficat porc (19%), slănină, supă, carne porc, proteină vegetală din soia, amidon de grău, sare, proteină lapte, zahăr, condimente, arome, stabilizatori (polifosfaţi - E 452), proteină animală de porc, gelifiant (caragenan - E 407), potenţiator de aromă (glutamat monosodic - E 621), antioxidant (ascorbat de sodiu - Â E 301), conservant (nitrit de sodiu - E 250)". Informaţiile nutriţionale pentru 100 g specifică următoarele valori: proteine 9 g, glucide 2,5 g, lipide 25 g, valoarea energetică (kcal) 271 sau (kj) 1120, 5.

Analiză. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie alimentul analizat: "Este un produs tipic din categoria pateului de ficat industrial, cu un profil nutriţional nesănătos, din cauza conţinutului ridicat de grăsimi animale saturate, substanţe de extracţie din supă bogată in purine ". Aditivii alimentari folosiţi sunt periculoşi pentru consumatori in funcţie de sensibilitatea individuală. E 407, E 621, E 250 sunt cei care pun cele mai multe probleme. Produsul analizat conţine şi o sursă suplimentară de fosfor, care contribuie la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor. De asemenea, are in compoziţie şi proteină vegetală de soia cu potenţial alergen pentru unii consumatori. Are o densitate energetică medie spre mare.Â

Â

Concluzii. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic, in special hipertensivilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, suferinzilor de dislipidemie, hipertrigliceridemie, suferinzilor de boli hepatice, renale, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv şi anexelor sale (pancreas, bilă), bolnavilor de cancere, celor cu boli neurodegenerative, dermatologice, alergicilor, bătrănilor, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), suferinzilor de hipeuricemie (gută). Diabeticii vor ţine cont de zaharurile aduse de amidonul conţinut in produs, avertizează specialistul nostru.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum