x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pateu din apă şi ulei

Pateu din apă şi ulei

de Cristina Andreea Calin    |    25 Feb 2008   •   00:00
Pateu din apă şi ulei

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Culoarea produsului este dată de E 150
Valoarea biologică a pateului este foarte scăzută, el fiind preparat în principal din ulei şi apă în care s-au amestecat aditivi alimentari cu efecte negative asupra consumatorilor.


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Culoarea produsului este dată de E 150
Valoarea biologică a pateului este foarte scăzută, el fiind preparat în principal din ulei şi apă în care s-au amestecat aditivi alimentari cu efecte negative asupra consumatorilor.


Pateul vegetal cu ciuperci Kosarom SA este în principal un amestec de ulei, apă, puţină proteină vegetală din soia şi o mulţime de aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "Ulei vegetal, apă, ciuperci (7%), proteină vegetală din soia, sare, condimente, dextroză, colorant natural (caramel E 150), agent de îngroşare (caragenan E 406), stabilizatori (polifosfaţi E 452), potanţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (erithorbat de sodiu E 316), aromatizant, sirop de glucoză, ţelină, amidon de grâu". Tot acest amestec a fost fiert şi introdus într-o membrană artificială care nu este comestibilă.


ANALIZÅ. Pateul analizat este un produs vegetal cu profil nutriţional dezechilibrat şi valoare biologică scăzută. Ingredientul major este uleiul vegetal, o grăsime de natură botanică nespecificată. Mai mult, produsul are un conţinut de sare ascunsă, este o sursă de fosfor. Producătorul a folosit aditivi alimentari din aproape toate categoriile: agenţi de îngroşare, stabilizatori, antioxidanţi, potenţiatori de aromă, coloranţi. Unii dintre aceştia sunt folosiţi pentru a reţine cantitatea mare de apă folosită de producător pentru acest produs. Apoi, potenţiatorul de gust are rolul de a ne face să credem că apa amestecată cu ulei are calităţi organoleptice plăcute. Cantitatea mare de ulei şi E-urile folosite fac ca acest produs să aibă o densitate energetică ridicată, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CONCLUZII. Copiii, femeile însărcinate şi cele care alăptează, supraponderalii, obezii, persoanele cu maladii cardiovasculare, renale, cei cu afecţiuni hepatice, persoanele cu densitate osoasă scăzută, cei cu afecţiuni psihoneurologice şi neurodegenerative, persoanele cu maladii ale tractusului digestiv şi alergicii vor evita consumul acestui produs din cauza ingredientelor sale. Persoanele cu alergie la soia vor testa produsul în prealabil.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.


×
Subiecte în articol: bun de consum ulei